Paljanka Anja Grujić grafičkom iglom stvara umjetnička djela

Izvor: srna

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 mjeseci u

Kultura

Foto izvor: Srna

Diplomirani student Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu Anja Grujić grafičkom iglom stvara nevjerovatna umjetnička djela. 

Talentovana Anja, iz Pala, ističe da je igla grafička tehnika duboke štampe dobijena mehaničkom metodom direktnog graviranja u metalnu ploču i da je karakteristična po svojim baršunastim linijama. 

Grafika funkcioniše na principu na kome su nekada štampane knjige – način preslikavanja, a dopušta ulazak u najsitnije detalje. 

“Postoje tri postupka grafičke tehnike. To su visoka štampa koja obuhvata drvorez i linorez, gdje rad na drvetu ili linoleumu nožićem režemo, zatim duboka štampa koja se radi na metalnim pločama, gdje se hemijskim putem uz pomoć kiseline jetka ploča i dobija određeni crtež. 

Foto: SRNA

Tu je mehanički princip uz pomoć određenih grafičkih alatki koje mogu da naprave crtež koji kasnije prenosimo na papir”, priča Grujićeva. 

Ona napominje da postoji i ravna štampa koja podrazumijeva rad na kamenu i na svilenom situ, ali da je njeno srce osvojila duboka štampa koja pruža najviše mogućnosti i imitira bilo šta jer tako pravi rad koji izgleda kao slika, kao crtež. 

Anjini radovi su kombinacija tehnika bakropisa i akvatinte, a grafičke alatke koje koristi pri radu su igle, gladilice, šaberi, roleta, njihalica, presa. 

Ona ističe za Srnu da ima tridesetak radova dimenzije 35 sa 50 centimetara i 50 sa 70 centimetara, da malom iglom crta i pravi skice rada. 

“Kako si nacrtao tako i ostaje, nema promjena kao sa olovkom. Mi grafičari to što radimo napravimo da bude kao odraz u ogledalu”, objašnjava Grujićeva. 

Za kvalitetan rad potrebno je dosta vremena jer je to dugotrajan proces koji obuhvata rad sa kiselinom koja se jetka, zatim suši i dodaje novi zaštini sloj grunda. Grujićeva navodi da je u ovoj godini za šest mjeseci uradila pet radova. 

Figuracija i figurativno slikarstvo Grujićevu zanima i to je nešto u čemu želi da se razvija. 

“Odlučila sam se za figuraciju jer ona prati umjetnost otkako je postala. Tema kojom se bavim sve vrijeme jesu snovi – kako oni funkcionišu, utiču na čovjeka. Motivi su nestvarni, nesvakidašnji – mitološke priče”, ističe Grujićeva koja je član Udruženja likovnih umjetnika BiH. 

Osim grafike koja je ispunjava, opušta i dozvoljava da uđe u sasvim drugi nestvarni, zamišljeni svijet, koji sa velikom emocijom prenosi na papir ili ploču, Grujićeva se bavi i slikarstvom i ima više od 100 slika. 

Anja Grujić trenutno živi u Beogradu i planira da upiše master studije. 

Ono o čemu ona sanja jeste da jednog dana ima samostalnu izložbu, pokuša da uspije i razvija u umjetnosti, te da njeguje i od zaborava sačuva savremenu umjetnost i neke njene specifične discipline.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar