Pale: Zorana Guja čuva etno-muziku od zaborava

Izvor: Srna

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 sedmica u

Kultura

Foto izvor: Arhiva

Magistar etnomuzikologije na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu Zorana Guja objavila je knjigu “Narodna muzička tradicija Pala i okoline”, koja govori o muzičkoj, vokalnoj, instrumentalnoj i narodoj tradiciji Pala od njihovog prvog pomena do danas.

Magistar etnomuzikologije na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu Zorana Guja trudi se da promovisanjem izvorne muzike sačuva tradiciju od zaborava. Ističe da je etnomuzikologija nauka koja proučava muzički folklor svih zemalja na makro i mikro nivou, kao i narodnu muzičku tradiciju jedne zemlje, regiona i kontinenta ili se bavi posebnom kulturom.

Zorana ističe da se u paljanskoj sredini i dalje njeguje tradicionalna muzika u kulturno-umjetničkim društvima i izvornim grupama.

Tradicija, bez obzira na sve više moderne tehnologije u današnjem vremenu, uvijek će živjeti – napominje Zorana.

Krajem septembra, Zorana će održati predavanje za Internacionalno vijeće za tradicionalnu muziku, gdje će kolegama iz 37 zemalja svijeta govoriti o etno-pjevanju Sarajevsko-romanijske regije na primjeru ženske izvorne grupe “Planinke” sa Pala.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar