Pale: Otvoren Festival frule i folklora

Izvor: srna.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 godina u

Kultura

Foto izvor: srna

Načelnik opštine Pale Boško Јugović otvorio je sinoć 18. Festival frule i folklora u Kulturnom centru na Palama koji je okupio oko 80 učesnika iz četiri zemlje.

Јugović je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je ovaj festival ugostio odlične umjetnike iz Srbije, Makedonije, Turske i Republike Srpske, koji će pokazati svoja umijeća i poželio svima ugodan boravak na Palama.

Јugović je novinarima rekao da će osim frulaša, paljanskoj publici biti predstavljeno bogatstvo kulturnih raznolikosti folklornog stvaralaštva.

Predsjednik opštinskog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” Pale Aleksandra Srdanović rekla je da su se ove godine potrudili da to bude međunarodni festival frule i folklora, te dodala da je učesnicima prikazan film o Palama.

“Malo smo frulu zapostavili iz razloga što su nam se termini poklopili sa nekim prestižnim festivalima frule u Srbiji. Večeras su se predstavili vođe grupa kulturnih društava i po prvi put nam je došao ansambl `Bahčešehir` iz Istanbula”, navodi Srdanovićeva.

Ona je dodala da će se revijalni nastupi grupa održati u subotu, 25. avgusta, kod bine “Sidnej” na Palama.

Prema njenim riječima, opštinski odbor SPKD “Prosvjeta” Pale jedan je od najaktivnijih odbora i okuplja više stotina djece i mladih, u više sekcija – folklorna, horska, frulaška, dramska i duhovna.

Mladi frulaš sa Pala Miloš Blagojević kaže da je bio jedini učesnik iz cijele BiH na kampu Bore Dugića koji se održavao u Kragujevačkoj Rači u Srbiji.

“Najznačajniji rezultat koji sam ostvario jeste `Zlatna frula Srbije` na manifestaciji koja traje već 30 godina, zatim sam dva puta bio drugi na toj najvećoj smotri srpskih frulaša”, rekao je Blagojević.

Festival organizuje SPKD “Prosvjeta” Pale, a pokrovitelji manifestacije su opština i Turistička organizacija Istočno Sarajevo. Podršku organizaciji festivala dali su “Klub ideja”, “Maj folk fest”, Studentski centar Pale, preduzeće “Vodovod i kanalizacija” i “Kulturni centar” Pale.

Festival frule i folklora jedna je od manifestacija koje se održavaju u okviru ovogodišnjih “Gospojinskih svečanosti”, kojima opština Pale obilježava krsnu slavu i Dan opštine – Uspenje Presvete Bogorodice.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljena.

PUB-1
PUB-2
GAT1
GAT2