Pale: Anastasija Đorđić pobjednik literarnog konkursa

Izvor: srna

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 godina u

Kultura

Učenica osmog razreda Osnovne škole “Pale” Anastasija Đorđić osvojila je prvo mjesto na literarnom konkursu o temi “Biće bolje” organizovanom u okviru Manifestacije “Dani Duška Trifunovića”.

srna

Drugu nagradu osvojila je Nataša Ivošević iz Pelagićeva, dok treće mjesto dijele Nikolina Lukanović iz Pelagićeva i braća Haris i Ahmed Halilbašić iz Živinica.

Đorđićeva je rekla da su patnje srpskog naroda kroz istoriju tema njenog rada i istakla da joj nagrada puno znači, pogotovo što je osvojila na dan kada je rođen Duško Trifunović.

Drugog dana Manifestacije “Dani Duška Trifunovića” održan je “Dan dječije poezije” u okviru koga su pisci Pero Zubac, Mošo Odalović, Ranko Mićanović, Milica Bakrač, Zdravko Miovčić i Mirko Vuković posjetili osnovne škole “Pale” i “Srbija”.

Direktor Kulturnog centra Pale Marko Sikima kaže da će Kulturni centar narednih godina nastojati da ovu manifestaciju obogati novim sadržajima, jer je Trifunović to zaslužio.

Manifestacija “Dani Duška Trifunovića” biće završena u subotu, 15. septembra, koncertom i predavanjem o temi “Tužne pjesme” koje će izvesti sopran Klaudija Krkotić, Sonja Radojković na klaviru i kompozitor Vojin Komadina.

Duško Trifunović rođen je u Sijekovcu kod Broda 1933. godine. Prvu knjigu je izdao po dolasku u Sarajevo, sa 25 godina.

Napisao je oko 20 knjiga poezije, četiri romana i nekoliko drama, a smatra se zaslužnim za kreiranje “sarajevske rokenrol škole”. Autor je tekstova pjesama najpoznatijih pjevača i rok grupa nekadašnje Jugoslavije, među kojima su “Bijelo dugme”, “Indeksi”, Zdravko Čolić, Arsen Dedić…

Ostaće upamćen i kao autor emisija na TV Sarajevo “Šta djeca znaju o zavičaju”.

Umro 2006. godine u Sremskim Karlovcima.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljena.

PUB-1
PUB-2
GAT1
GAT2