Održano Veče češke muzike

Izvor: redakcija/M.M.

Objavio:

trebevic.net

- prije 4 godine u

Kultura

Foto izvor: TrebevicInfoPortal

Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu u saradnji sa Amabasadom Češke Republike u BiH i udruženjem „Koral“ sinoć, 16. aprila, u koncertnoj Sali Muzičke akademije, održali su Festival Koral pod nazivom „Večeri češke muzike“ na kojem su nastupili klavirski duo Helena i Radomir Melmuka .

Festival je održan u saradnji Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu koja je uradila promociju ovog Festivala, te udruženja “Koral”  i Ambasade Češke republike u BiH koja je dovela umjetnike.

Ovo je četvrti festival Koral , a već drugi put ove godine da imamo u našem Gradu veče češke muzike. Izuzetno je zadovoljstvo ugostiti eminentne umjetnike sa Praškog Konzervatorijuma redovne profesore Helenu i Radomira Melmuku, koji su večeras izveli vrlo interesantan program za klavirski duo“, izjavila je Klaudija Krkotić, prof. docent na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu, katedra solo pjevanje i flauta i ujedno predsjednik udruženja “Koral”,   za Trebevic.net.

Helena i Radomir Melmuka zajedno sviraju od 1985. godine, gdje su prvi put nastupili na koncertu Karlovim Varima. Rade na interpretaciji i promociji stvaralaštva, prije svega Češkog, na klaviru za četiri ruke, kao i na dva klavira.

U sklopu izvedbe klavirskog dua, nastupali su i studenti Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu i učenici Srednje muzičke škole iz Istočnog Sarajeva, koji su učestvovali i na majstorskom kursu Helene i Radomira koji je održan juče. Cijeli repertoar upotpunili su profesorica Klaudija Krkotić koja je zajedno sa Radomirom izvela Dvoržavkovu ariju “Ruzvelke”.

Današnji koncert nije samo dio zajedničkih aktivnosti projekta Koral i Češke ambasade kojeg imamo sa Akademijom muzičkih umjetnosti, već je i dio naših aktivnosti kojima obilježavamo dvadesetogodišnjicu ustava diplomatskih odnosa između Češke Republike i Bosne i Hercegovine. Nadamo se da ćemo i u budućnosti imati ovakve aktivnosti“ izjavila je Klara Von Kriegsheim Kadlecova, zamjenik ambasadora u BiH, za Trebevic.net.

Ovo nije prvi put da Ambasada Češke pomaže ovakve događaje na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu.

Udruženje Koral  3. maja. 2016. godine odžaće humanitarni koncert pod nazivom „Hrana i srce umjetnika“.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider