Održana promocija zbirke pjesama ”NA BRANIKU OTADžBINE” autora Saše Nikolića

Izvor: redakcija

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 godina u

Kultura

Foto izvor: fb

U Palama, 8.decembra u sali Kulturnog centra Pale održana je promocija knjige – zbirke pjesama ”NA BRANIKU OTADžBINE” autora Saše Nikolića. U ovoj knjizi Saše Nikolić je na 245 strana napisao 53 epske junačke pjesme u kojima je opjavao srpsku istoriju u 19. i 20. vijeka.

Promociji knjige je prisustvovao načelnik opštine Pale Boško Jugović, kao i veliki broj građana i to je jedna od najposjećenih promocija knjige u Kulturnom centru Pale u 2018. godini.

Program je vodila Bobana Petrović, a  o knjizi su govorili: književnik i izdavač Nedeljko Žugić, ratni komandant Prvog odreda specijalne brigade policije Republike Srpske pukovnik Mladenko Borovčanin. Stihove su recitovale Nevena Nikolić i Đurđina Gajović. Uz gusle su pjevali učenici škole gusala ”Starina Novak” iz Pala i to: Đorđe Nikolić, Ljubica Cvetković, Aleksa Janković i Miloš Pandurević, kao i guslar guslarskog društva ”Romanija” iz Sokoca Petronije Čolaković.

Književnik i izdavač Nedeljko Žugić rekao je da mu je drago što je njegova izdavačka kuća ”Sveti Sava” iz Pala između ostalih objavila i ovu Nikolićevu knjigu ”Na braniku otadžbine” u kojoj je Saša opjevao mnoge značajne istorijske događaje od Prvog srpskog ustanaka do današnjih dana.

Pukovnik Mladenko Borovčanin se srdačno zahvalio pjesniku i autoru ove knjige Saši Nikoliću što je između ostalog opjevao i Specijalnu brigadu policije Republike Srpske i svih njenih devet odreda i na taj način budućim pokoljenjima ostavio pisani trag o junaštvu pripadnika ove brigade.

Na kraju promocije knjige prisutnim se obratio autor Saša Nikolić i tom prilikom se zahvalio sponzorima: Gradu Istočno Sarajevo, Opštini Pala i Elektrodistribuciji Pale.

Takođe se zahvalio i Kulturnom centru Pale na saradnji i ustupljenim prostorijama za održavanje promocije, kao i voditeljki programa Bobani Petrović. Autor se zahvalio i saradnicima književniku i izdavaču Nedeljku Žugiću, recezentima profesorima Nikoli Pavloviću iz Rudog i Saši Gajiću iz Ljubljane, kao i lektoru profesoru srpskog jezika i književnosti gospođi Dijani Stjepanović i štampariji ”Astra” iz Rogatice. Takođe se zahvalio i mladim guslarima i recitatorima, kao i guslaru iz Sokoca Petroniju Čolakoviću i novinarima i medijskim kućama koje prate njegov rad.

Nikolić je naglasio da je u ovoj knjizi pored poznatih istorijskih činjenica opjevao u dugo skrivan zločin nad srpskim narodom tokom marta 1942. godine od muslimanskih ustaša u srpskim selima Miloševići i Stari Brod gdje je na svirep način uz rijeku Drinu ubijeno oko šest hiljada srpskih civila. Na kraju autor Saša Nikolić je recitovao pjesmu ”Dan Republike Srpske” koja je na međunarodnom takmičenju u Ljubljani 2018. godine osvojila drugo takmičarsko mjesto.

DAN REPUBLIKE SRPSKE

Republiko Srpska zemljo snova!
Kolijevko kćeri i sinova!
Zemljo moja, mojih praotaca!
Vitezova, junaka, svetaca!

Rođena si uz Blagoslov Boga!
Na Dan našeg Stefana Svetoga.
U teška si i ratna vremena,
Republiko Srpska odbranjena!

U svijetu cijelom poznata,
od svih svjetskih sila si priznata!
Imaš svoju Skupštinu i Vladu,
u najvećem Banjaluci gradu.

Svaka nam je značajna regija:
Romanija, Birač, Semberija,
Posavina, Ozren i Krajina
pravoslavna sva Hercegovina.

Republiko Srpska, zemljo slavna!
Otadžbino moja pravoslavna.
Rođendan ti srećan, zemljo mila!
Bog te čuv’o i sreća pratila!

Saša Nikolić je rođen 3. januara 1975. godine u Olovu, gdje je završio srednju školu. U toku odbrambeno-otadžbinskog rata bio je na braniku svoga sela i otadžbine gdje je u odbrani Republike Srpske ranjen dva puta. U poslijeratnom periodu nastavio je borbu za svoj narod pisanom riječju, do sada je objavio 8 knjiga. Dobitnik je za poeziju brojinih domaćih i međunarodnih priznanja i odlikovanja. Otac je četvoro djece. Od 1996. godine pripadnik je Ministarstva unutrašnjih poslaova Republike Srpske. Živi i radi u Palama.

  1. Iskrene čestitke pesniče i prijatelju. Čast mi je bila da sam recezent zbirke kvalitetnih pesama.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider