Održana promocija knjige „Beli Vukovi“ (FOTO)

Izvor: redakcija/M.Medić

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 godine u

Kultura

Promocija Knjige  „Beli vukovi“ Aleksandra Stevanovića koja govori o ratnom putu istoimene jedinice u toku odbrambeno- otadžbinskog rata, održana je večeras u Kulturnom centru Pale.

Predsjednik udruženja „Beli vukovi“ Janko Šešlija rekao je da je Udruženje već duži period imalo ideju da izda knjigu o ovoj jedinici, odnosno monografiju koja bi bila sačinjena od svih dešavanja i ratne golgote kroz koje su prošli Beli vukovi.

„Sa autorom knjige Aleksandrom Stevanovićem smo došli na ideju da knjiga sadrži sve autentične događaje, odnosno da svi naši borci daju svoje viđenje svake pojedinačne akcije i svakog ratnog detalja iz njegovog ugla o onome što se dešavalo u to doba“, istakao je Šešlija i dodao da su svi borci dali neki svoj doprinos za pisanje knjige.

„Davali su izjave o samoj jedinici i o pokojnom komandantu Srđanu Kneževiću. Pričali su general Savčić, general Josipović, Andan, Čedo Sladoje i drugi“, kaže Šešlija.

On je istakao da je jedan od razloga objavljivanja ove knjige taj što se neka od tih dešavanja polako zaboravljaju, jer učesnici stare i umiru.

„Sve bi se to zaboravilo, pa smo odlučili da se sve stavi na papir za neka buduća pokoljenja, generacije i istoričare kako bi imali građu kada se bude pisala istorija o posljednje odbrambeno- otadžbinskom ratu“, rekao je Šešlija.

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo Draga Mastilović istakao je da ova knjiga predstavlja zbornik sjećanja učesnika i pripadnika jedne od slavnih jedinica Vojske Republike Srpske koja je dala značajan doprinos u odbrani srpskog Sarajeva i Republike Srpske.

„U istorijografskom smislu knjiga će u budućnosti sigurno predstavljati dragocjen izvor za sve one istoričare koji se budu bavili ratom od 1992. do 1995. godine u BiH, i kao takva njena vrijednost u budućnosti će sve više i više  da raste“, naglasio je Mastilović.

On je rekao da se iz knjige „Beli vukovi“ može saznati koliko je teško doći relevantnih istorijskih podataka, te zbog čega se autor odlučio da strpljivo skuplja sjećanja učesnika i pripadnika slavne jedinice.

„Kroz oskudnu dokumentarnu građu autor je uspio da napravi prilično vjernu sliku ratnog puta ove proslavljene jedinice. Za pravljenje jedne  monografije, jer je poznato da mi nemamo još uvijek monografiju VRS potrebni su istorijski izvori, a dobar dio njih nije još uvijek dostupan, pa zbog toga ovakva vrsta knjiga predstavlja nešto što je trenutno dragocjeno“, izjavio je Mastilović.

Bivši komandant Podrinjskog odreda specijalnih snaga „Vukovi sa Drine“ Milan Jolović Legenda kaže da je izdavanje ove knjige ispisivanje srpske istorije.

„Beli vukovi na čelu sa komandantom Srđanom Kneževićem su istorijske ličnosti i jedan dio sprske istorije. To je bila udarna pesnica Sarajevsko- romanijskog korpusa i elita nad elitom. Ponosan sam i čast mi je što sam sa njima ratovao i bio rame uz rame“, naglasio je Jolović.

On je istakao da pripadnice jedinice „Beli vukovi“ zaslužuju jednu ovakvu knjigu te da ona treba da služi mladim generacijama u razvoju njihovog patriotskog duha.

 1. како могу да наручим књигу

  1. Може да се наручи на телефон +387 65 391 237
   цена је 20 км.

   1. Zivim u Srbiji gde mogu da je kupim ja sam jedan od belih vukova i voleo bih da je imam za uspomenu

 2. Gdije se može naručiti ili kupiti knjiga Bijeli Vukovi.Takvo što treba imati kao uspomenu na ovu elitnu jedinicu.

  1. Zivim u Srbiju kako da kupim knjigu ja sam jedan od belih vukova i voleo bih da je imam za uspomenu

 3. Zivim u Srbiju kako da kupim knjigu ja sam jedan od belih vukova i voleo bih da je imam za uspomenu

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider