Održan koncert posvećen stvaralaštvu Vojina Komadine

Izvor: srna.rs/redakcija

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 godine u

Kultura

Izvođači i profesori Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Muzičke akademije u Sarajevu održali su večeras zajednički koncert u okviru obilježavanja 20 godina od smrti istaknutog kompozitora Vojina Komadine.

Profesor klavira na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu Julijana Šulović rekla je da će, povodom 20 godina od smrti osnivača Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu, tokom čitave godine biti organizovane kulturne manifestacije u čast Komadine.

Na večerašnjem koncertu izvodili smo njegova djela – koncert za klavir i orkestar, djelo za solo violinu, za glas i klavir i solo klavir. Na Muzičkoj akademiji imamo i seminar na kojem se održavaju predavanja u vezi sa opusom Vojina Komadine”, navela je Šulovićeva nakon koncerta u Sarajevu.

Docent na Katedri za klavir na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu Bartolomej Stanković kaže da je sarajevska publika večeras imala priliku da čuje njegovo izvođenje djela “Nijemo glamočko kolo”, koje je Komadina komponovao 1975. godine.

Stojanović je naglasio da je “Nijemo glamočko kolo” Komadina posvetio hrvatskom pijanisti Vladimiru Krpanu, koji je to djelo izvodio širom svijeta.

Vojin Komadina rođen je 1933. godine u Karlovcima u Kraljevini Jugoslaviji, a u Beograd je sa roditeljima došao kao izbjeglica za vrijeme Drugog svjetskog rata, kako bi se sklonili od ustaških zločina.

Srednju muzičku školu “Stanković” završio je u Beogradu, dok je prvi nastup kao kompozitor imao u Tuzli 1954. godine. Muzičku akademiju Univerziteta u Beogradu upisao je 1955. godine, a 1957. godine prelazi u Sarajevo na Muzičku akademiju, gdje je diplomirao 1960. godine.

Sarajevo je napustio 1992. godine. Član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske je postao na dan njenog osnivanja 11. oktobra 1996. godine. Bio je prvi generalni sekretar ANURS u periodu od 11. oktobra 1996. do 9. februara 1997. godine i prvi dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Preminuo je u Beogradu 9. februara 1997. godine.

Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu dodjelјuje nagradu „Vojin Komadina“ najbolјem studentu godine, a jedna ulica u Istočnom Sarajevu po njemu nosi ime.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider