Obezbijeđeno 100 hiljada KM za obnovu rodne kuće Branka Ćopića

Izvor: Srna

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 mjeseci u

Kultura

Foto izvor: Srna

Vlada Republike Srpske obezbijedila je 100.000 KM za prvu fazu radova na obnovi rodne kuće književnika Branka Ćopića, rekla je danas u Hašanima pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković i najavila početak obnove. Prema njenim riječima, nakon sprovedenih postupaka javne nabake i ostalih procedura počeće radovi, a izgradnja će biti završena iduće godine.

Iduće godine nastavljamo jer nakon što se izgradi, kuću treba i opremiti. Prema mišljenju Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, ono što je do sada urađeno zadovoljava i radovi će biti nastavljeni po projektu. Biće urađeno sve što je predviđeno projektom da bi replika bila identična kako Ćopić i zaslužuje – navela je Đakovićeva.

Đakovićeva je podsjetila da su predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture u martu posjetili Hašane i od načelnika opštine saznali da gradnja nije završena.

Ministarstvo prosvjete i kulture se zauzelo da pokrene ponovo tu proceduru, da se podigne na institucionalni nivo i da ministarstvo i Vlada Republike Srpske stanu iza toga – rekla je ona.

Prema njenim riječima, Ministarstvo je uzelo projekat i angažovalo Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa koji će biti nadzor nad izvođenjem radova.

U pitanju su specifični radovi koji podrazumijevaju poseban način gradnje kako bi se sačuvala identičnost – rekla je ona.

Đakovićeva je ocijenila da književnik Branko Ćopić nije bio cijenjen koliko zaslužuje ni za života ni nakon smrti.

Moramo da mu vratimo ugled koji zaslužuje, a prvi korak biće obnova rodne kuće – rekla je ona.

Đakovićeva je danas u Hašanima prisustvovala manifestcaiji “Ćopićevim stazama djetinjstva” koju organizuju opština Krupa na Uni i Fondacija Branko Ćopić iz Banjaluke. Ona je prisustvovala i prijemu koji je povodom ovog kulturnog događaja organizoavo načelnik opštine Krupa na Uni Mladen Kljajić.

Izgradnja replike rodne kuće Branka Ćopića počela je 24. novembra 2017. godine i nakon izvršenih zemljanih radova je prekinuta.

U augustu prošle godine sazidane su podrumske prostorije, a u decembru su isporučeni dijelovi za drvenu konstrukciju koji još nisu ugrađeni. Donatorska sredstva od 26.000 evra te radove obezbijedila je Ambasada Azerbejdžana.

Ostavite komentar

Oglasi

Slider
Slider