Nobelov komitet: Nagrada ne može biti oduzeta

Izvor: Tanjug

Objavio:

trebevic.net

- prije 8 mjeseci u

Kultura

Foto izvor: Ilustracija

Nobelova nagrada ne može biti oduzeta, jer u statutima Nobelove fondacije ne spominje se takva mogućnost, saopšteno je iz Komiteta za književnost Kraljevske švedske akademije nauka.

Nakon što su pojedinci i organizacije osudili odluku tog komiteta da Nobelovu nagradu za ovu godinu dodijeli austrijskom književniku Peteru Handkeu, iz Nobelove fondacije poručili su da Nobelova nagrada ne može biti oduzeta.

Nobelova nagrada ne može biti oduzeta. U statutima Nobelove fondacije ne spominje se takva mogućnost. Nijedan od odbora za dodjelu nagrada u Stokholmu ili Oslu nikad nije razmišljao o opozivu nagrade nakon što je dodijeljena – rekao je za Anadoliju Mikael Ostlund, predstavnik za medije pri Nobelovoj fondaciji na pitanje može li Handkeu biti oduzeta nagrada.

Navodi se da Nobelova fondacija upravlja finansijama i administracijom u vezi s dodjelom tog priznanja.

Odluka da Nobelova nagrada za knjiženovnost ove godine bude dodijeljena austrijskom književniku Peteru Handkeu razbjesnela je posebno Albance i Bošnjake, koji za austrijskog pisca i velikog prijatelja srpskog naroda tvrde da negira genocid u Srebrenici i da je pozivao na odbranu bivšeg predsjednika Srbije i SRЈ Slobodana Miloševića.

U obrazloženju odluke o dodjeli Nobelove nagrade Handkeu stoji, imeđu ostalog, da ju je on dobio zbog, “jezičke inovativnosti kroz pisanu riječ, koja opisuje ljudsku marginalizaciju i unikatnost življenja”.

  1. Kako jadne majke Srebrenice mogu razumeti sta im je ovaj cika rekao, kada sve zajedno nemaju ni osnovnu skolu.

Ostavite komentar

Oglasi

Slider
Slider