Napadi na crkve na KiM imaju etničku i vjersku pozadinu

Izvor: RTS

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 mjesec u

Kultura

Foto izvor: RTRS

Eparhija raško-prizrenska izrazila je duboku zabrinutost zbog najnovijih u nizu napada na vjerske objekte SPC na Kosovu i Metohiji, upozorivši da su napadi na srpske pravoslavne hramove na Kosmetu stalni i da najvećim dijelom imaju etničku i vjersku pozadinu, jer su usmjereni konkretno protiv jedne zajednice čije prisustvo nekome očigledno smeta.

U reakciji Eparhije ističe se da je prije dva dana kamenovana crkva Sv. Petke u Vitini, a na Đurđevdan sa zvonare hrama Sv. Apostola Petra i Pavla u obližnjem selu Klokot nepoznata lica pokušala su da uklone crkvenu zastavu (trobojku) sa zvonika. Takođe, u susjednom selu Parteš ranije ove godine ukradeni su novac i crkvene dragocjenosti iz crkve Sv. Trojice.

Incidenti prije Vaskrsa nisu izostali ni u južnim dijelovima KiM. U selu Drajkovce kod Štrpca opljačkana je crkva Sv. 40 mučenika Sevastijskih i hram Sv. Dimitrija u Donjoj Bitinji. Čitav niz ranije prijavljenih napada i pljački, koje je policija navodno preuzela u istragu nisu riješeni, niti je Eparhija o tome obaviještena, niti je šteta nadoknađena. Najveća šteta je načinjena pored hrama u Vitomirici gdje je ukraden građevinski materijal, vrijedan 4.000 evra.

U zaštićenoj zoni hrama Presvete Bogorodice u Lipljanu, sveštenik je juče policiji prijavio kamenovanje crkve, kada je  polomljen prozor na crkvi iz 14. vijeka. Reagovanje policije je izostalo, jer dežurni policajci nisu znali srpski jezik. O incidentu je obaviješten UMNIK i međunarodni predstavnici.

Prije nekoliko dana kamenovana je i crkva Sv. Јovana Krstitelja u centru Peći poznata kao Mitropolija. Tom prilikom je razbijen prozor. Napadači su ušli u crkvenu portu koju navodno obezbjeđuje policija i crkvu gađali iz obližnje zgrade.

Sveštenik koji živi sam u parohijskom domu pored crkve zabrinut je zbog ovog incidenta pošto je ova kao i mnoge druge crkve koje se sada pljačkaju i napadaju bile zapaljene i oskrnavljene u velikim albanskim neredima 2004. godine kada su za dva dana uništeno ili teško oštećeno 32 hrama i potpuno uništena dva manastira.

Ovaj najnoviji talas nasilja nije samo, kako kosovske institucije vole da kažu, dio svakodnevnice u kojoj ima i pljački u džamijama. Napadi na srpske pravoslavne hramove na Kosovu i Metohiji se kontinuirano dešavaju i najvećim dijelom imaju etničku i vjersku pozadinu, jer su usmjereni konkretno protiv jedne zajednice čije prisustvo nekome očigledno smeta – ocjenjuje se u sapštenju Eparhije.

Eparhija raško-prizrenska o ovim najnovijim napadima upoznaće šefa Evropske misije na Kosovu i šefa misije Euleksa kao i ambasadore Kvinte i predstavnike KFOR-a.

Žalbe kosovskim institucijama su bespredmetne jer upravo je ovo nasilje proizvod agresivne retorike koja dolazi iz samog vrha kosovskih institucija, koje umjesto da rješavaju probleme stanovništva, ekonomije i suočavaju se sa pandemijom, svakodnevno napadaju Srbiju najgorim riječima i kolektivno optužuju srpski narod pa čak i našu crkvu – ističe se u reakciji Eparhije.

Upozorava da ovakvo ponašanje direktno proizvodi opasan potencijal za nasilje i međunarodni predstavnici moraju da budu svjesni da lokalne vlasti politički manipulišu stanovništvom u cilju amortizovanja sopstvenih problema.

Istovremeno, pritisak na Srbe otežava svakodnevni život našeg naroda koji je već izgubio svako povjerenje u policiju i institucije kosovskih Albanaca zbog nepoštovanja zakona i sudskih odluka, kao što je slučaj oko manastira Visoki Dečani – istaknuto je u regovanju SPC na KiM.

Od međunarodnih predstavnika Eparhija će zatražiti dodatnu zaštitu od kršenja osnovnih vjerskih i ljudskih prava. Od institucija Srbije koje redovno pomažu, Eparhija očekuje da rješavanje njenih problema pokrene na višem međunarodnom nivou.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljena.

PUB-1
PUB-2
GAT1
GAT2