Mrkajić: Istina o Tuzlanskoj koloni

Izvor: srna.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 godine u

Kultura

Foto izvor: srna

U Beogradu je večeras predstavljena knjiga “Tuzlanska kolona” Dragana Mrkajića o zločinu muslimanskih snaga nad vojnicima ЈNA koji su 15. maja 1992. godine napadnuti dok su se mirno povlačili iz Tuzle.

Mrkajić je rekao da knjiga sadrži svjedočanstva 35 preživjelih u napadu, roditelja ubijenih mladih regruta, kao i bogatu foto-dokumentaciju i novinske članke o ovom događaju u kome je, prema zvaničnim podacima, ubijeno 59, a ranjena su 44 vojnika. On je istakao da su, prema njegovim saznanjima, ubijena još 132 učesnika kolone, jer mnogi vojnici i civili pristigli u tuzlansku kasarnu nisu evidentirani, te naveo da je 70 ranjeno, a ne 44, dok je 140 bilo zarobljeno.

Politikolog Vlade Vrkeš istakao je da su ovaj zločin nad vojnicima nekadašnje Јugoslavije u Tuzli, kao i “Sarajevska kolona” i “Markale jedan i dva”, bili medijski spektakli koji su se pravili da bi se “emocionalno djelovalo na ljude i usmjeravao rat od onih koji su rat naručili”.

Јedan od preživjelih Slavko Novaković poručio je da vojnici ЈNA nisu bili “od bijesa” u Tuzli, nego po dogovoru bivših republika, a rezervisti po naređenju u skladu sa Ustavom i zakonom, a da su “ni krivi ni dužni doživjeli to što su doživjeli”. Naglasio je da je u koloni ubijeno više od 200 ljudi, jer su u danima koji su prethodili masakru pristizali brojni vojnici koji su neevidentirani, kao i civili izbjegli iz Hrvatske.

Na promociji su o zločinu u “Tuzlanskoj koloni” govorili i preživjeli učesnici kolone, koji su, između ostalog, svjedočili o surovom postupanju medicinskog osoblja prema ranjenim vojnicima, koje su neizliječene poslali u Centralni zatvor, kao i patološko iživljavanje zatvorskog čuvara Ivana Kolara.

Promociju su, u prostorijama Udruženja “Milutin Milanković”, organizovali Boračka organizacija Republike Srpske i Muzej Semberije iz Bijeljine, koji su i izdavači knjige.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider