Luis Bunjuel – kreativni provokator i nadrealista

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 7 months u

Kultura

Foto izvor: cinewipe.com

Španski režiser Luis Bunjuel (1900-1983), jedan od najvećih reditelja svjetske kinematografije poznat po nadrealističkim ostvarenjima, umro je na današnji dan 1983. godine.

Igranim filmovima “Andaluzijski pas” i “Zlatno doba”, te dokumentarcem “Zemlja bez hljeba” izazvao je žučne polemike, a posljednji je bio i zabranjen.

Nakon 1938. godine, snimao je u SAD, Meksiku i Francuskoj. Njegove filmove karakteriše polemika sa osnovnim odrednicama građanskog društva, snažan protest protiv raznih oblika nasilja u tom društvu i antiklerikalizam.

Bunjuel je jedinstvena pojava svjetskog Filma. On je najznačajniji predstavnik filmske avangarde i nadrealističke struje.

Na njegov rad uticala je saradnja sa krugom mislilaca i umjetnika koji su težili opštoj promjeni španskog društva, kojima je pripadao i veliki pjesnik Federiko Garsija Lorka.

Među najznačajnijim Bunjuelovim filmovima su i: “Smrt u vrtu”, “Viridijana”, “Dnevnik jedne sobarice”, “Ljepotica dana”, “Tristana”, “Diskretni šarm buržoazije”, te “Taj mračni predmet želje”.  

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider