Kulturno sportski centar nosilac kulturnih sadržaja u opštini Pale

Izvor: redakcija/ M.M.

Objavio:

trebevic.net

- prije 5 godina u

Kultura

Javna ustanova Kulturni centar Pale počela je sa radom 1999. godine kada su obnovljene i prostorije ovog centra, a kao Kulturno  sportski centar funkcioniše od 2003. godine u sklopu Sportsko poslovnog centra „Peki“. Pećina „Orlovača“ je takođe dio ove organizacione jedinice.

Osnovna djelatnost centra je kreiranje i organizacija kulturnih i sportskih sadržaja.

U zgradi Kultruno sportskog centra Pale uz dozvolu opštine, nalaze se i prostorije Narodne bibiloteke Pale, Kulturno- umjetničkog društva „Mladost“, Kinoteke koja je ustanova od republičkog značaja, guslarskog društva „Starina Novak“ i Studentskog pozorišta Pale koje ima svoj redovni repertoar u centru.

Direktorica Kulturno sportskog centra Pale Gordana Samardžija kaže da se u sklopu objekta Sportsko poslovnog centra „Peki“ osim sportske dvorane nalazi i Osnovna muzička škola koja je jedna od najopremljenijih osnovnih muzičkih škola u Republici Srpskoj, zatim kancelarija SPKD „Prosvjeta“ Pale, kao i prostorija svakog sportskog kluba koji se finansira iz budžeta opštine.

Svi ti subjekti koji su vezani za kulturu i sport imaju adekvatan prostor za rad, i sve to zahvaljujući opštini Pale koja je i osnivač ove ustanove“, ističe Samardžija.

Aktivnosti centra su zastupljene tokom cijele godine i zasnivaju se na organizaciji  književnih večeri, pjesničkih susreta, projekcija filmova, guslarkih večeri, izvođenja pozorišnih predstava amaterskih i profesionalnih pozorišta, muzičkih koncerata i promocija knjiga.

Kulturni centar je organizator manifestacija Konferencija beba, Izložba ručnih radova i Dani Duška Trifunovića, koje već imaju i tradicionalni karakter.

Naš rad je baziran na tome da ovu ustanovu koriste svi građani, od obdaništa pa do najstarijih članova, većinom su to guslari. Svi oni koji se bave nekom vrstom umjetnosti“, naglasila je Samardžija, i dodala da Centar ima odličnu saradnju sa osnovnim i srednjim školama i fakultetima.

Dokaz za to je takmičenje studenata u poznavanju kineskog jezika i kulture,  „Kineski zid“ koju organizuje Katedra za kineski i engleski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koja se ove godine održala 3. put u Kulturno sportskom centru Pale.

Zahvaljujući toj dobroj saradnji između Kulturno sportskog centra i Katedre za kineski i engleski jezik i književnost, prije 15 dana smo imali razgovor sa predstavnicima  ambasade Narodne Republike Kine u BiH, gdje nam je ponuđeno da pošaljemo projekat kojim će nas uvrstiti u budžet za adaptaciju sale. U zavisnosti od sredstava kojima raspolažu, vidjećemo da li će biti i nekih većih investicija“, izjavila je Samardžija.

Centar sarađuje i sa mnogim drugim udruženjima čije su aktivnosti zasnovane na organizaciji umjetničkih događaja i manifestacija. Jedno od njih je u Udruženje ljubitelja umjetnosti Pale.

S obzirom na to da smo javna ustanova, naš zadatak je da ponudimo što više kvalitetnijeg sadržaja. Kada su sredstva u pitanju, sudbina svih kulturnih cenatra je nedostatak finansijskih sredstava, ali mi se trudimo da napravimo što bolji sadržaj u sklopu budžeta kojim raspolažemo. Takođe se trudimo da na što bolji način predstavimo te sadržaje onako kako to zaslužuje jedna opština kao što je Pale“, naglasila je Samardžija.

Od 8. do 10. septembra ove godine, Kultruno sportski centar Pale organizuje 10. po redu književnu manifestaciju „Dani Duška Trifunovića“.

10. Dani Duška Trifunovića će ove godine biti i jedan mali jubilej. Dodjelićemo i 5. nagradu „Duško Trifunović“ piscu koji je dao doprinos afirmaciji srpskog jezika i kulture. Možemo se pohvaliti da su ovdje boravili pisci koji imaju velika priznanja, jer nam dođu poznata imena iz svijeta pisane riječi“, izjavila je Samardžija.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljena.

PUB-1
PUB-2
GAT1
GAT2