Kulturni centar – “Ljubav ili prije nego što pomislim na smrt”

Izvor: redakcija/M.Medić

Objavio:

trebevic.net

- prije 4 godina u

Kultura

Rok bend „Kulturni centar“ u saradnji sa Horom Filozofskog fakulteta, večeras je u Kulturnom centru Pale održao koncert na temu „Ljubav ili prije nego što pomislim na smrt“.

Vokal i autor pjesama „Kulturnog centra“ Želimir Vukašinović istakao je da je večerašnji koncert za ovu rok grupu uobičajan i jubilaran, te da je ovo 7. godina postojanja benda.

„Večerašnji koncert je tematski posvećen ljubavi. Mnogo je koncerata koji se kreću oko te teme, ali vjerovatno i u istoriji dvije najbitnije teme su ljubav i sloboda“, rekao je Vukašinović i istakao da oni kroz ljubav pokušavaju da žive.

„Iz tog razloga, ovo nije neki sentimentalni projekt, već jedan osjećaj da je tema ljubavi jedno mjesto gdje se razrješava naša lična i kolektivna istorija. U to ime, večeras mo pozvali i hor Filozofskog fakulteta da nam pomogne, što nije mala stvar i mi smo koncer uradili najbolje što smo mogli“, kaže Vukašinović.

On dodaje da se nije nadao da će mu se u životu ukazati prilika da u interpretaciji njegovih pjesama učestvuje 25 ljudi koji su večeras bili na bini zajedno sa bendom „Kulturni centar“.

„To jeste zadovoljstvo, ali najbitnije je da su čisti porivi. Na koncu teme ljubavi jesu i tema poezije. Ako je ovo povezano sa muzikom, rock and rollo-m i horom kao čistim glasom,onda to jeste glas koji bez obzira koliko znači u istoriji, nama lično znači mnogo“, istakao je Vukašinović.

Vukašinović je dodao da je na večerašnjem repertoaru bilo 19 pjesama uključujući i 5 obrada pjesama.

„To je pomak u odnosu na ono što smo prije radili. Izdvojili smo 19 pjesama da tematski odgovaraju našem koncertu, tako da nismo svirali sve što inače sviramo. Uradili smo obrade pjesama koje su nama drage, ali to nisu reinterpretacije nekih pjesama već način na koji ih mi čujemo“, izjavio je Vukašinović.

Dirigent hora Filozofskog fakulteta Jovana Čamur istakla je da je saradnja Filozofskog hora i „Kulturnog centra“ proistekla iz dogogodišnjeg poznastva sa članovima rok grupe.

„Imali smo više zajedničkih projekata i na naše veliko zadovoljstvo, pozvani smo da budemo gosti na njihovom večerašnjem solističkom koncertu. Posljednji blok pjesama sa koncerta smo zajedno obradili i to je bilo veliko zadovoljstvo“, izjavila je Čamur.

Ona je naglasila da su obrađene pjesme popularnog žanra, što se mnogo sluša i što je progresivno i moderno.

„Obično horove vezuju za neki klasični repertoar koji je vezan za određene ciljane događaje, ali večeras je bilo posebno zadovoljstvo raditi ovakve pjesme. Mislim da je publika uživala, jer smo i mi uživali“, rekla je Čamur.

Čamur kaže da je saradnja sa „Kulturnim centrom“ jedno novo i zanimljivo iskustvo, s obzirom da je riječ o kombinaciji hora i električnog zvuka.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljena.

PUB-1
PUB-2
GAT1
GAT2