Kompjuter dovršava Betovenovu Desetu simfoniju

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 10 mjeseci u

Kultura

Foto izvor: Glas Srpske

Poseban kompjuter dovršava Betovenovu Desetu simfoniju, pošto je veliki kompozitor u svojoj bilježnici prije smrti 1827. godine ostavio tek nekoliko nota, odnosno samo početak simfonije.

Tim muzikologa i programera nastoji da dovrši djelo uz pomoć vještačke inteligencije, uoči 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena.

Napredak je impresivan iako kompjuter mora još mnogo toga da nauči – navodi Kristina Zigert, šef arhiva u Betovenovoj kući u njegovu rodnom gradu Bonu.

Zigertova vjeruje da bi Betoven odobrio ideju, jer je i sam bio inovator, podsjećajući na njegove kompozicije za istrument koji proizvodi zvukove vjetra i za udaraljke.

Ona tvrdi da taj rad neće uticati na Betovenovo muzičko nasljeđe, jer ga niko neće smatrati dijelom njegovog opusa.

Međutim, Beri Kuper, britanski muzičar i muzikolog, koji je sam osmislio mogući prvi stav te simfonije 1988. godine, sumnja u rezultat kompjuterskog komponovanja.

Čuo sam kratki odlomak. Nije zvučao ni izbliza kao uvjerljiva rekonstrukcija onoga što je Betoven namjeravao – navodi Kuper, profesor sa Univerziteta Mančester i autor nekoliko djela o Betovenu.

Simfoniju koju radi kompjuter biće izvedena 28. aprila naredne godine u Bonu, gdje će biti održana centralna svečanost za u čast Betovena, koji je obilježio period romantizma u klasičnoj muzici, navode gencije.

Betoven je počeo da radi na Desetoj simfoniji dok je pisao Devetu, koja uključuje slavnu “Odu radosti”.

Međutim, ubrzo je odustao od Desete simfonije, ostavljajući samo nekoliko zabilješki i nacrta prije nego što je umro u 57. godini.

“Dojče telekom”, koji sponzoriše projekat, nada se da će koristiti saznanja za razvoj tehnologije poput prepoznavanja glasa.

Prve verzije simfonije, koje pravi komjuter, bile su previše mehaničke i fraze su se isuviše ponavljale, ali ove verzije obećavaju više, kaže tim koji radi na simfoniji.

Betoven, jedan od najvećih svjetskih kompozitora svih vremena, omiljen je u Njemačkoj toliko da je obaveza pripreme godišnjice njegovog rođenja upisana u koalicioni sporazum 2013. o osnivanju vlade.

Godina proslave počinje već 16. decembra, jer se vjeruje da je veliki kompozitor tada rođen. U sklopu proslave, biće otvorena njegova kuća muzej u Bonu, nakon obimnih radova na obnovi.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider