Književnik Budimir Dubak dobitnik nagrade “Branko Radičević”

Izvor: srna

Objavio:

trebevic.net

- prije 4 mjeseci u

Kultura

Foto izvor: srna

Ugledna međunarodna književna nagrada “Branko Radičević”, koju dodjeljuje kulturna institucija Brankovo kolo, ove godine pripala je srpskom književniku iz Crne Gore Budimiru Dubaku za njegovo poetsko djelo.

Odluku o dodjeli nagrade donio je danas jednoglasno žiri Brankovog kola u sastavu predsjednika Nenada Grujičića i članova Valentine Milačić i Miće Savanovića, saopšteno je iz Brankovog kola.

Međunarodna nagrada “Branko Radičević” biće uručena Dubaku 16. septembra u Sremskim Karlovcima tokom svečanog zatvaranja 48. “Brankovog kola” u Karlovačkoj gimnaziji.

“Poezija Dubaka je od one stilsko-jezičke kovine i osobenosti, koje su zasnovane na filigranskom svođenju slika u prizore snažne imaginacije i bogate leksike. Pored pesama sa pretragama intimnog bića i vaspostavljanja njegove duševne pozicije u svetu, na tematskom planu Dubakove poezije prevladava duhovna lepeza motiva i predložaka iz srpske istorije i kosovskog mita, hrišćanskog i pravoslavnog miljea”, navedeno u obrazloženju žirija za dodjelu nagrade.

U obrazloženju se dodaje da je Dubaku, njegovim poetskim i proznim djelom pošlo za rukom ono što nije Branku Radičeviću, čije ime nagrada nosi.

“Ono što Radičević kao svoju najveću želju i ambiciju nije stigao za kratkoga života da ispuni, da poseti fatalno Kosovo Polje i napiše epos o legendarnoj bici, to je Dubak diljem svojih knjiga uspeo”, navedeno je u obrazloženja.

Među dosadašnjim dobitnicima međunarodne nagrade “Branko Radičević” su istaknuti pjesnici i pisci iz svijeta Vjačeslav Kuprijanov (Švajcarska-Rusija), Filip Tanselen (Francuska), Naso Vajena (Grčka), Nikita Danilov (Rumunija).

Tu su i Kerol En Dafi (Velika Britanija), Valerij Latinjin (Rusija), Slavomir Gvozdenović (Rumunija), Babken Simonjan (Jermenija), Petar Milošević (Mađarska), Enes Kišević (Hrvatska), Jirgen Izrael (NJemačka) i Olga Martinova (Njemačka-Rusija).

Ovogodišnje 48. “Brankovo kolo” trajaće od 6. do 16. septembra u znaku 195. godina od rođenja Branka Radičevića, a program će se odvijati u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu.

Branko Radičević (1824-1853), jedan je od najvećih srpskih pjesnika evropskog lirskog romantizma 19. vijeka. Za kratkog života napisao je svega pedeset četiri lirske i sedam epskih pjesama, dva odlomka epskih pjesama, dvadeset osam pisama i jedan odgovor na kritiku.

Ostavite komentar

Oglasi

Slider
Slider