Junska “Filmoteka” u znaku filmova inspirisanih literaturom

Izvor: palelive.com

Objavio:

trebevic.net

- prije 6 mjeseci u

Kultura

U okviru ciklusa “Literatura i film” na programu junske “Filmoteke”, koju Kinoteka Republike Srpske organizuje od 18. do 20. juna ove godine u Palama, biće prikazani filmovi “Anikina vremena” Vladimira Pogačića, “Derviš i smrt” Zdravka Velimirovića i “Sabirni centar” Gorana Markovića, snimljeni prema istoimenim književnim djelima Iva Andrića, Meše Selimovića i Dušana Kovačevića.

Prvi je na programu film iz 1954. godine “Anikina vremena”, za koji su scenario, prema istoimenoj Andrićevoj noveli i uz piščevu saglasnost, napisali Vicko Raspor i Vladimir Pogačić, koji je i režiser filma.

Ovo je prvi film snimljen prema Andrićevom djelu.

Naslovnu ulogu igra Milena Dapčević, uz Bratislava Grbića, Ljubinku Bobić, Mirka Milisavljevića, Severina Bijelića i druge. Film je dobio negativne kritike (“Borba” i “Politika”), a povodom filma Andrić je rekao: “Načinjen je film s malo uspeha, samo je scenografija ispala kako valja”. Pisac je kasnije izričito bio protiv ekranizacije svojih djela. I pored negativnih ocjena, koje su se uglavnom svodile na to da je riječ o “osiromašenju Andrićevog djela”, ovo je prvi jugoslovenski film koji je prodat na tržištu SAD.

U srijedu, 19. juna, biće prikazan film “Derviš i smrt” Zdravka Velimirovića iz 1974. godine.

Riječ je o ekranizaciji istoimenog romana Meše Selimovića, a scenario za film napisali su Borislav Mihajlović Mihiz i Velimirović. Film je osvojio Veliku srebrnu Arenu u Puli te Zlatnu arenu za režiju i još četiri zlatne medalje (za scenografiju, za kameru, za kostim i za epizodnu mušku ulogu – Abdurahman Šalja).

Glavne uloge tumače Vojislav Mirić, Bata Živojinović, Olivera Katarina, Boris Dvornik, Branko Pleša, Pavle Vuisić. Film je rađen u koprodukciji vodećih jugoslovenskih produkcijskih kuća “Avala film”, “Centar film” “Bosna film”, Filmski studio Titograd, “Zeta film” i “Kosovo film”. Velimirovićev film upisan je na listu od 100 srpskih filmova koje je Jugoslovenska kinoteka proglasila kulturnim dobrom od velikog značaja.

U četvrtak, 20. juna, na programu je film iz 1989. godine “Sabirni centar” Gorana Markovića, koji je i pisac scenarija, zajedno sa Dušanom Kovačevićem, autorom istoimene drame, prema kojoj je i snimljen film.

Velikom uspjehu filma, uz izvrstan scenario i režiju, doprinijela je i sjajna glumačka ekipa koju čine: Rade Marković, Bogdan Diklić, Danilo Bata Stojković, Dragan Nikolić, Aleksandar Berček, Olivera Marković, Radmila Živković, Mirjana Karanović, Anica Dobra. Markovićev film je 1989. godine proglašen najboljim jugoslovenskim filmom na Pulskom festivalu, osvojivši Veliku zlatnu arenu.

Takođe, film je osvojio i Zlatnu arenu za scenario i sporednu žensku ulogu (Radmila Živković), a nije izostao uspjeh filma na brojnim festivalima širom svijeta. I ovaj film se nalazi na listi od 100 najboljih srpskih filmova koje je Jugoslovenska kinoteka proglasila kulturnim dobrom od velikog značaja.

Filmoteka će biti održana u amfiteatru Ekonomskog fakulteta, sa početkom u 20:00 časova. Ulaz za publiku je slobodan.

Ostavite komentar

Oglasi

Slider
Slider