Izložba slika Biljane Elčić u Kulturnom centru INS

Izvor: redakcija

Objavio:

trebevic.net

- prije 4 years u

Kultura

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, 30.3.2017. godine, sa početkom u 19,00 časova, Biljana Elčić će predstaviti svoju prvu samostalnu izložbu slika.

Biljana Elčić, rođena je 1960. godine u Sarajevu.
U periodu od 1992. do 2009. godine bavila se projektovanjem i slikanjem. U tom periodu imala je četiri grupne izložbe. Usavršila je tehniku slikanja na svili 2000. godine, pa je za „ Nikolas“ dizajnirala ručno oslikane svilene marame.

Od 2009. do 2011. godine kao polaznik škole ikonopisa, pod rukovodstvom prof. Gorana Janićijevića, imala je tri grupne izložbe u Istočnom Sarajevu i Banjaluci.
2011. godine, na preporuku prof. Janićevića, upisuje se na Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Bogoslovski fakultet u Foči, gdje je diplomirala 2016. godine. U toku studiranja imala je četiri kolektivne izložbe. Usavršavala se u ataeljeu prof. Mirze Ibrahimpašića u Sarajevu, gdje je radila na akvarel tehnikama i ulje na platnu.

Procesu likovnog obrazovanja pristupila je u zrelim godinama, sa izvjesnim životnim iskustvom, a svaka gorčina na pređenom putu pretočena je u zrelost i kreativni potencijal. Duhovni nivo je probuđen u ikonopisačkoj radionici u Sarajevu, gdje su načinjeni prvi koraci, koji su vremenom postajali sve brži i krupniji na umjetničkom smjeru Duhovne akademije u Foči, gdje je savladala mnoge tradicionalne tehnike.

U slikarskoj poetici Biljane Elčić ispoljili su se, u isto virjeme, ekspresivnost i „intimističko raspoloženje“. Trenutak kada su se ovi elementi sintetizovali ključan je, ne samo u odnosu na prikazane radove nego i na dalje stvaralaštvo.

Radovi koji su predočeni publici ukazuju na nekoliko fenomena; prije svega, na jedno „raspojmljeno“, nevino gledanje prizora prirode gdje se već prepoznaje slika, a potom usmjerenje ka načelu kompozicije i napuštanju narativnosti. Kada se, međutim, osjeća izvjesna obaveza ka poznatom motivu (Ostrog) tada faktografija uzima svoj „danak“. Ovaj ciklus slika predstavlja „omaž slici 20. vijeka“, jer se u njoj samoj definišu nove paradigme (slikovnog) mišljenja.

Izložbu treba posmatrati kao trenutni presjek stvaralaštva koje se dinamično odvija i razvija, sa nadom da nas Biljana Elčić neće pustiti da dugo čekamo sljedeći susret!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider