Istočno Sarajevo: Počinje Festival malih scena i monodrame

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 godina u

Kultura

Foto izvor: SRNA

Međunarodni festival malih scena i monodrame počinje večeras u Istočnom Sarajevu, a publika će moći da uživa u bogatom i takmičarskom i pratećem programu.

Festival će biti otvoren u 20.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo kada će se publici predstaviti Narodno pozorište Republike Srpske sa predstavom “Usamljeni Zapad”.

Istog dana biće otvorena izložba radova učesnika likovne kolonije “Beli vuk 2019”.

Drugog dana festivala u 17.00 časova biće organizovana promocija knjige “Vetruška u danima neba”, čiji je autor Goran Labudović Šarlo, dok će u 18.30 časova biti odigrana monodrama Štefana Cvajga “Pismo nepoznate žene”, u režiji Milana Mađareva i izvođenju Svetlane Sretenović.

Istog dana će u 20.30 časova biti odigrana predstava “Nedozvani” Nas teatra iz Gornjeg Milanovca, u režiji Јuga Radivojevića.

U četvrtak, 5. decembra, za 17.00 časova najavljena je promocija knjige “Čekajući žutu vojsku” autora Šćepana Aleksića, dok će u 18.30 časova biti odigrana monodrama “Šta ostaje poslije zanosa”, u režiji Isidore Bjelica, a u kojoj igra Јelica Brestovac.

Istog dana u 20.30 časova na programu je komad “Istina” u izvođenju Gradskog pozorišta “Јazavac” iz Banjaluke, u režiji Željka Stjepanovića, koji i igra u predstavi zajedno sa Ljubišom Savanovićem, Aleksandrom Spasojević i Draganom Marić.

U petak je za 17.00 časova predviđena promocija knjige “Nije `Instagram` guma na biciklu”, autora Vladimira Kalamande, dok će u 18.30 časova biti odigrana monodrama Agencije “Greca” iz Beograda prema djelu Branislava Nušića “Gospođa ministarka”. Režiju potpisuje Vlastimir Repić, a u predstavi igra Ljiljana Stjepanović.

U 20.30 časova biti odigrana predstava “Primadone” beogradskog “Јugoarta”, u režiji Irfana Mensura, a u kojoj igraju Tanja Bošković i Rada Đuričin.

Posljednjeg dana festivala, 7. decembra, za 17.00 časova najavljena je promocija knjige poezije “Pohodnik po svojoj volji” Nedeljka Zelenovića, dok će se u 18.30 časova predstaviti Kazalište “Grupa” i “Triko cirkus teatar” iz Zagreba sa predstavom “Mistero Bufo”, u režiji Li Delonga, a igra Dražen Šivak.

U 20.30 časova biće odigrana predstava Teatra mladih Cetinje “Ljubavna lista” u režiji Branka Ilića, koji u predstavi igra sa Goranom Slavićem, Nikolom Krstićem i Marijom Đurić.

Nakon toga predviđena je dodjela nagrada i svečano zatvaranje Festivala.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, koji je i predsjednik Organizacionog odbora Festivala, ranije je zahvalio Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske i opštinama Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, koje su zajedno sa gradom omogućile organizaciju ove 24. prestižne kulturne manifestacije.

“Projektovani budžet Festivala iznosi 35.000 KM, a ove godine nismo mogli da računamo na podršku Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara koje je u tehničkom mandatu, pa smo uskraćeni za 10.000 KM”, rekao je Vuković.

Direktor Festivala Mladen Јanković najavio je bogat takmičarski i prateći program, naglašavajući da će stručni žiri, u sastavu predsjednik – teatrolog i pozorišni kritičar iz Njemačke Nina Mazur, te članovi režiser Vitomir Mitrić i teatrolog Zoran Todorović dodijeliti četiri nagrade – za najbolju predstavu, najbolju monodramu, te najboljeg glumca, odnosno glumicu.

Organizator Festivala je Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo, a pokrovitelji Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, te Turistička organizacija “Јahorina” grada Istočno Sarajevo.

Festival malih scena i monodrame počeo je ratne 1995. godine u Hadžićima, pod nazivom Festival monodrame Republike Srpske.

Organizator prvog festivala bila je Republička ustanova za kulturno-umjetničke djelatnosti “Srna fest”. Festival monodrama Republike Srpske imao je zadatak da afirmiše i nagrađuje profesionalnog glumca i domaći tekst.

Festival je godinama rastao i stasao u Međunarodni festival malih scena i monodrame.

Festival je izašao iz okvira prvog festivala – osim monodrama uvrštene su i kamerne predstave, što se održalo i do danas po pravilu pet kamernih predstava i četiri monodrame u takmičarskom dijelu programa.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljena.

PUB-1
PUB-2
GAT1
GAT2