Isti bukvar za sve srpske učenike

Izvor: Nezavisne

Objavio:

trebevic.net

- prije 5 mjeseci u

Kultura

Jedan isti bukvar za sve srpske učenike u regionu koji bi doprinio zaštiti srpske kulture, tradicije i identiteta, stav je organizacija Srba iz Slovenije, Mađarske, Rumunije, Makedonije, Albanije, Crne Gore, Srbije i RS nakon skupa održanog prošle sedmice u Beogradu.

Momčilo Krajišnik, predsjednik Asocijacije stvaraoci RS, rekao je da se moramo boriti da srpska djeca, gdje god učila srpski jezik, imaju jedan isti bukvar, te da će se tim zaključkom i obratiti nadležnima.

“Bukvar je osnova školovanja naše djece. Sada postoji pet-šest bukvara, a želimo se usaglasiti da postoji jedan bukvar koji bi se distribuisao na područjima gdje žive Srbi. Još jedna aktivnost za koju se moramo boriti je zaštita ćirilice kao nacionalnog pisma”, rekao je Krajišnik.

Krajišnik je istakao da ova odluka još nije konačno upućena nadležnima, ali da su tek imali sastanak na kojem su donijeli takvu odluku, pa će ona uskoro biti i upućena resornim institucijama.

“Nakon toga išli bismo na usaglašavanje nastavnih programa, danas imamo različita tumačenja od države do države, pa bismo nastavili aktivnosti za nastavni program i u višim stepenima školovanja”, rekao je Krajišnik.

On kaže da je Asocijacija stvaralaca RS ovakav stav zauzela zajedno sa udruženjima Srba iz Mađarske, Rumunije, Makedonije, Slovenije, Albanije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

“Paralelno smo zauzeli i stav da ćemo se zalagati za donošenje zahtjeva o zaštiti ćirilice, ne upotrebi, nego zaštiti. Ona je ravnopravna sada i u RS i Srbiji, ali se to u praksi ne sprovodi. Ćirilica je nacionalno pismo, koje je zapostavljeno, marginalizovano i ugroženo, stoga je potrebna njena zaštita”, naglasio je Krajišnik.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.