I. Sarajevo: Bibliobus predstavljen osnovcima

Izvor: srna

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 godina u

Istočno Sarajevo

Foto izvor: RTRS

U Istočnom Sarajevu danas je predstavljena putujuća biblioteka – Bibliobus, novi bibliotečki servis koji je pokrenula Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske sa ciljem decentralizacije bibliotečkih usluga, te promovisanja kulture čitanja.

Bibliotekar Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Aleksandra Stošić izjavila je da je nekada potrebno da bibliotekar izađe iz standardnih okvira i čitaoca, od najmlađeg do odraslog, privuče u biblioteku, napomenuvši da će Bibliobus, za sada, biti aktivan samo u Banjaluci.

Bibliotekar Matične biblioteke Istočno Sarajevo Slađana Bratić izrazila je zadovoljstvo što je organizovana promocija Bibliobusa u tom gradu, dodavši da bi bilo lijepo da i Istočno Sarajevo i neki drugi veći centri u Srpskoj dobiju jedno slično prevozno sredstavo kako bi na nekim udaljenim mjestima mogli da prezentuju bibliotečke usluge.

– Tako bi biblioteku učinili dostupnom svim građanima. Drago nam je i što je ovo jedan vid saradnje sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom Republike Srpske i što smo na ovaj način dio njihovog projekta `Zašto je kultura /meni/ važna? – rekla je ona.

Bratićeva je navela da su djeca koja su prisustvovala prezentaciji imala priliku da se upoznaju o biblioteci i kulturi uopšte.

Na prezentaciji, koja je dio projekta “Zašto je kultura /meni/ važna?”, učestvovali su učenici osnovnih škola iz Istočnog Sarajeva.

Učenik četvrtog razreda Osnovne škole “Petar Petrović Njegoš” iz Istočne Ilidže Marko Šilj istakao je da obožava da čita knjige i da uči, a posebno voli srpski jezik.

– U Bibliobusu ima mnogo knjiga, prelijepo sve izgleda i jako sam ponosan što je danas došao u naš grad, na čemu sam im zahvalan, kao i drugarima koji su bili ovdje – rekao je Šilj.

Bibliobus bi, u okviru projekta “Zašto je kultura /meni/ važna?”, mogao da ima zapaženu ulogu kao putujuća biblioteka, mjesto za razvoj kreativnosti, kao i za pokretanje aktivnosti koje se odnose na afirmaciju učenika koji imaju izražene afinitete za umjetnost.

Partneri u realizaciji ovog programa su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Akademija umjetnosti Srpske, uz medijsku podršku Radio-televizije Republike Srpske.

Ostavite komentar

Oglasi

Slider
Slider