Goran Vračar dobitnik nagrade “Rastko Petrović”

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 7 mjeseci u

Kultura

Foto izvor: SRNA

Književnu nagradu “Rastko Petrović” za 2019. godinu dobili su Goran Vračar iz Istočnog Sarajeva, Ilija Šaula iz Vest Čestera u SAD i Silvija Otašević iz Majamija, dok je nagradu za životno djelo dobio Ivo Munćan iz Temišvara, saopštila je danas Matica iseljenika i Srba u regionu.

Vračar je nagradu dobio za zbirku pjesama “Ispovest ludaka”, Šaula za roman “Midar” i Otaševićeva za roman za djecu “Olimpijski san”, a Munćan nagradu za životno djelo.

Nagradu “Rastko Petrović” Matica iseljenika i Srba u regionu dodjeljuje od 1996. godine i to u tri kategorije: za životno djelo i za najbolje prozno i poetsko djelo u prethodnoj godini, za srpske stvaraoce koji žive i rade u inostranstvu, a od ove godine i za stvaraoce koji pišu za djecu i mlade.

Godišnju povelju Matice iseljenika i Srba u regionu za dostignuće u oblasti informisanja dobili su nedjeljnik “Naša reč” u izdanju Saveza Srba u Rumuniji i elektronski portal “Štajerske novice” u izdanju Štajerske zajednice iz Maribora.

Nagrada će laureatima biti uručena na svečanosti u Matici iseljenika i Srba u regionu 25. decembra.

Goran Vračar /55/, rođen je u Sarajevu, a objavio je roman “Sedmi dan”, knjigu poetskih priča “Kada ti jave da sam umro”, kao i knjige poezije “Let iznad Lukavičijeg gnijezda”, “Kad smo se voljeli nas dvoje” i “Ispovest ludaka”.

Njegovu pjesmu “Svjetla Sarajeva” objavila je sarajevska grupa “Zabranjeno pušenje”, kao prvu na albumu “Šok i nevjerica”.

Dobitnik je nagrada na Vidovdanskim susretima Sokolac, Zadužbine “Јovan Dučić” iz Trebinja, nagrade za najbolju neobjavljenu zbirku poezije koju dodjeljuje Ministarstvo kulture Republike Srpske i nagrade “Izvor” za najbolju pjesmu koju dodjeljuje Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

Član je Udruženja književnika Republike Srpske i predsjednik Podružnice Udruženja književnika Republike Srpske – Istočno Sarajevo.

Dobitnik nagrade za životno djelo Ivo Munćan rođen je 1943. godine u Varjašu u Rumuniji.

Završio je srpsku gimnaziju u Temišvaru i Filološki fakultet Univerziteta u Bukureštu, a pored književnosti bavi se publicistikom i prevodilaštvom.

Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja i od 1966. godine objavio je 101 knjigu poezije i proze na srpskom i rumunskom jeziku.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider