Duh se uzdiže nad surovom realnošću

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 11 months u

Kultura

Foto izvor: djecijepozoristers.ba

Iz Dječijeg pozorišta Reoublike Srpske poručili su povodom obilježavanja Međunarodnog dana pozorišta – 27. marta da je djelovanje na internetu, emitovanje predstava, te komuniciranje sa publikom na društvenim mrežama istinsko uzdizanje duha nad surovom stvarnošću uzrokovanom pandemijom virusa korona.

Iako se ne vidimo – zajedno smo i neka nam umjetnost pomogne da zdravi i ponosni jedni na druge dočekamo dan kada ćemo aplauzom posvjedočiti da smo pobijedili – poruka je Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Iz Dječijeg pozorišta su naveli da se Međunarodni dan pozorišta u cijelom svijetu obilježava od 1962. godine tako što se na scenama svih pozorišta čita poruka koju svake godine ispisuju svjetski autoriteti teatra – glumci, reditelji, dramaturzi, pisci.

Pripremili smo se da se, čitanjem ove poruke na našoj sceni, pridružimo velikoj svjetskoj porodici pozorišta, ali kako je taj veliki svijet, zajedno sa svima nama, u istoj nevolji, želimo da se objavljivanjem ove poruke, pripremljene prije pandemije virusom korona, u rečenicama dramskog pisca Šahida Nadima iz Pakistana simbolično prepozna snaga koju i u ovakvim okolnostima dokazuju naša pozorišta – navodi se u saopštenju.

Nadim je u poruci napomenuo da u današnjem svijetu u kome su netrpeljivost, mržnja i nasilje ponovo u porastu, a planeta tone sve dublje i dublje u klimatsku katastrofu, ljudi moraju da obnove duhovnu snagu.

Moramo se boriti protiv apatije, letargije, pesimizma, pohlepe i nepoštovanja svijeta u kojem živimo, planeti na kojoj živimo – napisao je Nadim.

On je istakao i da pozorište ima svoju plemenitu ulogu da ispuni čovječanstvo energijom i pokrene ga da se izdigne iz vlastitog pada u ambis.

Ono može da uzdigne pozornicu, prostor za izvođenje u nešto sveto – napisao je pakistanski dramski pisac.

Nisu li ove rečenice, zaključili su iz Dječijeg pozorišta Srpske, iako napisane prije nego što su pozorišta zatvorena, poruka da je djelovanje na internetu, emitovanje predstava, komuniciranje sa publikom na društvenim mrežama, istinsko uzdizanje duha nad surovom stvarnošću.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider