Dejanu Hršum sa Pala pokreće muzika

Izvor: Srna

Objavio:

trebevic.net

- prije 9 mjeseci u

Kultura

Foto izvor: Facebook

Dejana Hršum je dvadesetdevetogodišnja umjetnica sa Pala. Magistar je solo pjevanja na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu, članica benda “Starbridž”, učesnica mnogobrojnih takmičenja i festivala, te profesorica solo pjevanja u Srednjoj muzičkoj školi u Istočnom Sarajevu.

Vrsta pjevanja za koju se školovala, za nju predstavlja usmjeravanje i usavršavanje glasa, te predlaže svima koji imaju talenta da se muzički obrazuju.

Glas sam školovala za operu, koja je rijetko zanimanje, ali se nisam usmjerila na to. Više sam koncertni izvođač. U BiH je veoma teška situacija kada je riječ o operi i zato je najbolje ići u inostranstvo. Da biste se bavili operskim pjevanjem morate se samo tome posvetiti jer je opera veoma teško i zahtjevno muzičko-scensko djelo – kaže Hršumova za Srnu.

Ona navodi da je upisala teoretski odsjek u Srednjoj muzičkoj školi u Istočnom Sarajevu, a nakon toga Muzičku akademiju na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu jer je željela da bude u odsjeku za solo pjevanje, posveti se muzici i usavrši glas.

Master studije sam završila u klasi profesorke Sanje Ostić, nekadašnjeg soliste u Sarajevskoj operi, to mi je mnogo značilo. Kao student učestvovala sam na svim značajnim koncertima Muzičke akademije i bila učesnik tamičenja za solo pjevanje u Crnoj Gori i Beogradu, gdje sam osvajala nagrade – napominje Hršumova.

Dejana Hršum trenutno radi u Srednjoj muzičkoj školi u Istočnom Sarajevu kao profesor solo pjevanja, a bavi se i koncertnim izvođenjem. Počela je saradnju sa magistrom harmonike Danijelom Gazdić na Muzičkoj akademiji, gdje osnivaju “Duo lagrimas” – spoj glasa i harmonike.

Glas kao najsavršeniji muzički instrument i harmonika, koja svojim zvučnim i tehničkim mogućnostima dočarava vokalnost u izvođenju, daju nam prepoznatljiv stil interpretacije – ističe Hršumova i napominje da ima dobru saradnju i sa Paljankom Majom Žužom, profesorkom klavira.

Prošle godine, Dejana je bila učesnik festival pop muzike pod nazivom “Slavijanski bazar” u Bjelorusiji, gdje je predstavljala BiH. Kao polufinalista ima priliku ponovo da učestvuje.

Osim koncertnog izvođenja, Dejana je i član benda “Starbridž” – imaju četiri autorske pjesme i spot na engleskom jeziku, koji još uvijek nije objavljen, kao i objavljene obrade pjesama sa pratećim video-zapisima.

Bend kombinuje različite žanrove, a prepoznatljiv je po progresivnom i rok metalu, te nastupa po BiH i mnogim festivalima. “Starbridž” očekuju još dvije obrade pjesama koje treba izdati kako bi se grupa više približila publici.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider