21. “Lut fest” odgođen za septembar

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 8 mjeseci u

Kultura

Foto izvor: SRNA

Organizacioni odbor Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest” odlučio je da zbog epidemije virusa korona odgodi održavanje ove manifestacije za period od 21. do 25. septembra u Istočnom Sarajevu.

Odluka je donesena na telefonskoj sjednici, uz puno uvažavanje novonastale situacije i u skladu sa mjerama o obustavljanju javnih skupova koje su donijeli nadležni organi Republike Srpske, a s ciljem suzbijanja daljeg širenja zaraze, saopštio je “Forum teatar” iz Istočnog Sarajeva, organizator manifestacije.

U saopštenju je navedeno da bi 21. “Lut fest”, umjesto u ranije planiranom terminu od 11. do 15. maja, trebalo da bude održan od 21. do 25. septembra pod motom “Lutkarstvo za 21. vijek”.

Moto festivala veliča lutkarstvo, značaj lutkarske umjetnosti u ovom vijeku. Sve ove godine, naša lutkarska čarolija u Istočnom Sarajevu obilježila je isto toliko generacija nove mlade pozorišne publike, kojoj je usađena ljubav prema lutkarstvu i pozorišnoj umjetnosti. Festival je kroz lutkarska ostvarenja učio mlade da njeguju ljubav, poštuju različitosti i u svojim srcima gaje čistotu duše i prave vrijednosti – istakla je prodecent “Lut festa” Aleksandra Mitrić Štifanić.

Ona je naglasila da djeca imaju pravo na svoje pozorište i umjetnost, kao i da se za lutkarstvo treba boriti jer je u lutkama svijet mašte i dio neispitane dječje duše. Direktor i selektor Festivala Vitomir Mitrić rekao je Srni da pomoću lutaka treba vratiti djeci nenadoknadiv izvor estetskog uživanja i emocionalne i moralne podrške.

Emocionalnu napetost koju djeca osjećaju i žive u teškim vremenima, treba zaokupiti maštom i shvatanjem vrijednosti onoga što nazivamo pravednošću, vjernošću, ljubavlju i hrabrošću, ne kao rezultat zadate lekcije, već kao otkriće – istakao je Mitrić.

Na ovogodišnjem festivalu učestvovaće 15 pozorišta iz Republike Srpske, Srbije, Federacije BiH, Španije, Bugarske, Tajvana, Estonije, Slovenije, Rusije.

U takmičarskom i pratećem programu festivala biće organizovano 35 programa: predstave takmičarskog i pratećeg programa festivala, programi na trgu, kreativne lutkarske radionice, izložba lutaka, masterklas predavanja i promocije izdanja iz oblasti lutkarstva. “Lut fest” je festival koji svojim konceptom i programom predstavlja pravu umjetničku atrakciju za publiku svih uzrasta, koja je doprinijela da je Istočno Sarajevo postalo važna odrednica na mapi svjetskog lutkarstva, podsjećaju organizatori ove jedinstvene kulturno-umjetničke manifestacije.

Oni naglašavaju da se “čari i magija ovog festivala dugo pamte, jer su lutkarske predstave prvenstveno vizuelna umjetnost, čiji čarobni doživljaji iz djetinjstva ostaju duboko u podsvjesti za cijeli život, pri čemu posebno važnim naglašavaju značaj i doprinos festivala u razvoju lutkarstva i lutkarske umjetnosti ne samo u Republici Srpskoj, nego i u regionu i u cijelom svijetu.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Slider
Slider