Na današnji dan rođen Mirza Delibašić

Izvor: N.N.

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 mjeseci u

Košarka

Foto izvor: Arhivska fotografija

Na današnji dan 1954. godine rođen je Mirza Delibašić, najbolji bh. košarkaš svih vremena, te jedan od najboljih košarkaša u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Mirza Delibašić je u legendu ušao sa KK Bosna, sa kojim je osvojio titulu prvaka Evrope, te je tako sarajevski klub postao prvi klub iz bivše Jugoslavije, koji je podigao pehar najelitnijeg takmičenja u Evropi.

Dva puta se popeo i na tron Jugoslavije sa svojim klubom, a 1980. godine je proglašen najboljim košarkašem Jugoslavije. U reprezentaciji nekadašnje države bio je više puta evropski, ali i svjetski te olimpijski prvak.

Već pomenute 1980. godine Delibašić odlazi u Real Madird, gdje i dan danas ima status ikone i jednog od najboljih košarkaša u istoriji kraljevskog kluba.

Dres “Jugoslavije” obukao je 176 puta i postigao 1.759 poena. Četiri je puta biran za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine, a 2000. godine proglašen je sportistom svih vremena u našoj zemlji.

Za samo dvije godine u Real Madridu Mirza Delibašić je svojim igračkim i ljudskim kvalitetima osvojio toliko prijatelja da nikada neće biti zaboravljen, a njegov nekadašnji saigrač Huan Antonio Korbalan, napisao knjigu „Razgovori sa Mirzom“.

Bio je selektor košarkaške reprezentacije BiH koja je 1993. godine na Evropskom prvenstvu osvojila osmo mjesto. To je i dalje najbolji plasman BiH na evropskim takmičenjima.

Mirza Delibašić Kindže umro je u Sarajevu 8. decembra 2001. godine.

U njegovu čast dvorana u Sarajevu nosi naziv ”Dvorana Mirza Delibašić”, a u njegovu čast i takmičenje Kupa u Bosni i Hercegovini u košarci je preimenovano u ”Kup Mirza Delibašić”.

Ostavite komentar

Oglasi

Slider
Slider