Zlatibor i Jahorina turistički potencijali Grada Istočno Sarajevo i opštine Čajetina

Izvor: srna.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 godine u

Istočno Sarajevo

Predstavnici Grada Istočno Sarajevo, opštine Čajetina i turističkih organizacija dogovorili su se danas da u narednom periodu potpišu protokol o saradnji koji će izroditi neku novu ideju, a prije svega kreiranje zajedničkog turističkog proizvoda koji će biti atraktivan za turiste.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić rekao novinarima nakon današnjeg sastanka u Gradskoj upravi da opština Čajetina i Grad Istočno Sarajevo računaju mnogo na turističke potencijale kojima raspolažu.

“Ovo je bila prilika da razmijenimo iskustva kako bi turističku ponudu u narednom periodu što više unaprijedili i pomogli da se naši turistički potencijali, pogotovo Olimpijski centar `Jahorina`, promovišu na pravi način kako bi obezbijedili još veće prisustvo domaćih i stranih turista”, kaže Lučić.

Prema njegovim riječima, s obzirom na to da je Zlatibor turistička destinacija prepoznatljiva širom regiona i Evrope, cilj ovog sastanka je da se unaprijedi dosadašnja saradnja i potpišu protokoli i sporazumi koji mogu pomoći da se turistički potencijali Istočnog Sarajeva i opštine Čajetina razviju još većim intenzitetom.

“Grad podržava povoljne promjene na Jahorini i smatramo da svi zajednički treba da radimo na tom projektu, jer je to značajan potencijal koji će tek u narednom periodu doživjeti ekspanziju i sjaj koji željno očekujemo”, istakao je Lučić.

Direktor javnog preduzeća “Gold gondola” Zlatibor Bojana Božanić istakla je da je u posjetu Istočnom Sarajevu došla kao i predstavnik opštine Čajetina da razgovaraju o budućoj saradnji sa Gradom Istočno Sarajevo.

Ona je pozvala predsjednika opštine Čajetina Milana Stamatovića da ovi razgovori budu nastavljeni na Zlatiboru s ciljem razmjene iskustava o razvoju turizma, jer saradnja Srbije i Republike Srpske mora da bude intenzivna.

“Saradnje je bilo i do sada, ima potencijala i nadam se da ćemo to nastaviti i da ćemo iskustva pozitivno iskoristiti i unaprijediti naša znanja”, naglasila je Božanićeva.

Ona je istakla da je najveći projekat opštine Čajetina i Zlatibora izgradnja panoramske gondole od centra Zlatibora da vrha Tornik koja će biti duga devet kilometara.

Prema njenim riječima, nabavljena je oprema i u toku su radovi, za šta je lokalna zajednica obezbijedila oko 13 miliona evra, a sredinom naredne godine trebalo bi da bude u funkciji.

Direktor Turističke organizacije Zlatibor Vladimir Živanović nada se da će saradnja sa gradom Istočno Sarajevo biti unaprijeđena na obostrano zadovoljstvo.

“Kada pomenemo Jahorinu svi znamo njenu veličinu i snagu. Mi ćemo sa našim iskustvom pokušati da zajedničku saradnju podignemo i da kreiramo sa Jahorinom regionalni turistički proizvod koji će turisti dobro prihvatiti”, istakao je on.

Živanović naglašava da je recept za uspjeh dobra planska politika lokalnog stanovništva i vlasti.

“Strateški smo razvijali neke krucijalne kapitalne projekte, upravljali destinacijom, a prije svega mislim na plansko razvijanje infreastrukture. Trudili smo se da izađemo u susret svim investitorima koji su bili zainteresovani za Zlatibor”, rekao je Živanović i dodao da su pratili razvoj smještajnih kapaciteta i sada mogu da se pohvale da rade 365 dana u godini.

Direktor Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo Igor Tošić istakao je da dvije turističke organizacije imaju korektnu saradnju koju u narednom periodu žele da unaprijede tako što će potpisati protokol o saradnji radi što bolje promocije turizma.

Tošić je naglasio da Jahorina doživljava veliku ekspanziju čime će biti upotpunjeni zimski turistički sadržaji i postaće najatraktivnija turistička destinacija u regionu, ali da žele da iskoriste iskustva kolega sa Zlatibora kako bi razvili i ljetni turizam i obezbjedili da Jahorina živi 365 dana.

On je naglasio da je razgovarano i o Trebeviću koji je doživio ekspanziju kao izletište, kao i o nekim mini destinacijama na području grada.

Tošić je naveo da će danas sa gostima iz Čajetine posjetiti Jahorinu i Ravnu planinu gdje se gradi gondola.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.