Zašto Sarajevu smeta izgradnja spomenika srpskim žrtvama?

Izvor: RTRS

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 month u

BiH

Foto izvor: BNN.BA

Na inicijativu Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH, u Istočnom Sarajevu, uz entitetsku liniju, biće postavljeni spomenici posvećeni Srbima ubijenim u Drugom svjetskom ratu, srpskim žrtvama u Otadžbinskom ratu, ali i sarajevskim ulicama čiji su srpski i antifašistički predznak tamošnje vlasti izbrisale.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić najavljuje široku javnu raspravu o izgledu, sadržaju i lokaciji tog memorijala.

Najava izgradnje izazvala je burna reagovanja u Sarajevu.

Izvjesno je da će spomenici biti izgrađeni na dijelu postojećeg kompleksa na Vracama, koji je katatarski u vlasništvu Republike Srpske.

U odabiru lokacije presudna je blizina saobraćajnice, kojom svakodnevno prolaze i strani gosti, što je prilika da se upoznaju sa istinom o stradanju sarajevskih Srba u proteklom vijeku.

Ono što je važno jeste to da će spomenici biti ispisani na engleskom i srpskom jeziku. S obzirom na to da tim putem na Јahorinu i Trebević idu diplomate, mi želimo na ovaj način upaznamo svjetsku javnost o tome šta se dešavalo sa Srbima – kaže Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Konačno želimo da obilježimo i izgradimo jedno mjesto kao podsjećanje na sve žrtve koje su dali Srbi u prethodnim ratovima. Ova lokacija koja se nalazi u Vracama, u dijelu koji se nalazi u opštini Istočno Novo Sarajevo, može biti jedna od lokacija – istako je Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Ideja se nametnula nakon višegodišnjeg odbijanja federalnih i kantonalnih vlasti u Sarajevu da obilježe lokalite gdje su ubijani Srbi u proteklom ratu: u Dobrovoljačkoj, Velikom parku, logoru u bivšoj kasarni Viktor Bubanj, na Kazanima i drugim stratištima.

Nikada nam nisu dali. I pozivam ljude u Federaciji da razumiju da je ovo izgradnja spomenika na teritoriji Republike Srpske i da ne treba o tome da brinu – dodaje Radanović.

Ipak “brinu”.

Najavljenu gradnju ocjenjuju nepotrebnom, jer već postoji spomen – kompleks gdje je upisano blizu 11. 000 imena.

Postoji, ali bez navođenja nacionalnosti i pune istine o masovnom stradanju Srba i Јevreja od ustaškog terora u periodu 41-45. i Srba od vlasti RBiH 92-95.

Svakako da će ovdje biti uključena Vlada i resorno Ministarstvo rada. Cijenim da će nam trebati jedno pola godine da sve to pripremimo i krenemo u izgradnju – dodaje Ćosić.

Početkom naredne sedmice u Istočnom Sarajevu biće organizovan prvi sastanak, na kome će se precizirati lokacija, raspisati javni poziv za izradu idejnog rješenja spomenika i utvrđivanje teksta, koji mora jasno da istakne ko su bili okupatori, ali da ne prećuti istinu o učešću druga dva naroda u satiranju srpskog naroda u Sarajevu u prošlom vijeku.

Nezvanično, ideju su podržali bivše Sarajlije Emir Kusturica i Nenad Јanković, alijas Nele Karajlić.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider