Vuković sa Kelhom o problemu odlaganja i upravljanja otpadom

Izvor: Srna

Objavio:

trebevic.net

- prije 8 mjeseci u

Istočno Sarajevo

Foto izvor: Arhiva

Gradonačelnici Istočnog Sarajeva Nenad Vuković i njemačkog grada Kotbusa Holger Kelh razgovarali su danas o odlaganju i upravljanju otpadom, kao i o načinima na koji ovaj ekološki problem može da bude riješen.

Vuković je nakon sastanka, kojem je prisustvovao i direktor fondacije “Konrad Adenauer” za BiH Sven Petke, novinarima rekao da je problem odlaganja i upravljanja otpadom aktuelna tema u Istočnom Sarajevu, ali i Republici Srpskoj, te da je današnji sastanak bio dobra prilika da se upoznaju o sličnim praksama u Njemačkoj, konkretno u gradu Korbusu.

Kod nas je to otvoreno pitanje, tako da smo se dogovorili da u narednom periodu organizujemo posebne razgovore, zajedno sa Fondacijom Konrad Adenauer, koja će nam pomoći da nađemo rješenja na tom planu – istakao je Vuković.

On je podsjetio da je Republika Srpska donijela zakon o gašenju lokalnih deponija i otvaranju regionalnih, ali sa kojim se, kako je naveo, u realizaciji nije daleko odmaklo, tako da u Srpskoj i dalje ima lokalnih deponija koje nisu u skladu sa ekološkim standardima, pa današnji sagovornici mogu biti od velike pomoći u budućnosti.

Na današnjem sastanku u Istočnom Sarajevu bilo je riječi i o nadležnostima opština i gradova u Republici Srpskoj i Njemačkoj, kao i o odnosu finansija između viših i nižih organa vlasti u dvije zemlje.

Razgovarali smo o jednoj konferenciji o lokalnoj samoupravi koju bi trebalo da organizujemo na proljeće naredne godine, na kojoj bi učestvovali brojni lokalni funkcioneri i eksperti iz Republike Srpske i Njemačke, ali i iz drugih krajeva. Na toj konferenciji možda bismo dali odgovore na mnoga otvorena pitanja koja se tiču lokalnih zajednica i njihove budućnosti i funkcionisanja u Republici Srpskoj – naglasio je Vuković.

Kelh je istakao da je tokom razgovora odlaganju i upravljanju otpadom u Istočnom Sarajevu konstatovao da se sa sličnim problemom suočavao i Kotbus, ali i jedan prijateljski grad iz Poljske sa kojim su podijelili svoja iskustva i koji je danas daleko stigao po tom pitanju.

On je naglasio da je sa Vukovićem razgovarao i o uključivanju i participiranju građana u rad lokalne samouprave u ključnim pitanjima koja su za njih bitna.

Kelh je konstatovaio da je svakodnevna borba oko rapodjele finansija jednako teška Njemačkoj kao i u BiH.

Petke je rekao da je primijetio da postoje ideje za rješavanje određenih problema, te da Fondacija “Konrad Adenauer” želi da damo podršku u realizaciji tih rješenja.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider