Vuković najavio projekat mjerenja zagađenja vazduha

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 mjesec u

Istočno Sarajevo

Foto izvor: Grad Istočno Sarajevo

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković najavio je danas da će u narednom periodu sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u tom gradu realizovati projekat pronalaženja tehničkih rješenja za postavljanje uređaja za mjerenje zagađenosti vazduha i temperature na području svih šest gradskih opština, ali i turističkih mjesta, poput Jahorine i Trebevića.

Nadam se da ćemo u što kraćem roku, a možda i do zime, koja nam je pokazatelj da smo imali problem sa zagađenošću vazduha, postaviti takav program i sistem kojim bismo mogli adekvatno mjeriti i zagađenost i temperaturu i vidjeti kako da poboljšamo kvalitet vazduha – rekao je Vuković novinarima nakon sastanka sa predstavnicima Elektrotehničkog fakulteta.

On je istakao da u realizaciji ovog projekta može dosta da pomogne tehnička struka, uključujući i Razvojnu agenciju Istočnog Sarajeva i dodao da očekuje da zajedno rade na ovom poduhvatu.

Vuković je naglasio da Elektrotehnički fakultet ima ambiciju da, osim nastavno-naučnog procesa, realizuje i brojne druge projekte od koristi za društvenu zajednicu.

On je zahvalio Elektrotehničkom fakultetu koji je u periodu epidemije virusa korona pravio zaštitne vizire, čiju je izradu finansirao grad, a koji su dodijeljeni Bolnici „Srbija“ i domovima zdravlja u šest gradskih opština, a i zdravstvenim ustanovama u Nevesinju, Trebinju, Foči, Zvorniku i Bijeljini.

Prema njegovim riječima, Elektrotehnički fakultet je rasadnik stručnih ljudi i u ovom vremenu u nedostatku posla za mlade ljude može se konstatovati da su oni koji uspješno završe ovaj fakultet sigurno zaposleni.

Zbog toga Elektrotehnički fakultet posmatramo na poseban način u okviru Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Dužni smo odati priznanje i ranijem i sadašnjem rukovodstvu i svima koji su postigli rejting Elektrotehničkog fakulteta, koji stoji rame uz rame sa drugim elektrotehničkim fakultetima – istakao je Vuković.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Božidar Popović uručio je gradonačelniku Vukoviću plaketu Fakulteta, kao znak zahvalnosti za uspješnu poslovno-tehničku saradnju i podršku koju Gradska uprava Istočnog Sarajeva kontinuirano pruža ovoj visokoškolskoj ustanovi.

On je naglasio da je grad Istočno Sarajevo u proteklom periodu izdvojio određena sredstva za projekte koje je realizovao Elektrotehnički fakultet, te pružio značajnu podršku u promociji fakulteta.

Popović je rekao da je grad obezbijedio sredstva za zamjenu dijela LED rasvjete u malom amfiteatru, koji se renovira, a dugogodišnji je sponzor Međunarodnog naučno-stručnog skupa „Infoteh Jahorina“, koji okuplja stručnjake iz oblasti informacionih tehnologija, komunikacionih sistema, proizvodnih i elektronskih sistema, elektroenergetike i drugih oblasti elektrotehnike i računarstva iz više evropskih i svjetskih država.

Danas smo razgovarali i o novim projektima i idejama koje bi mogle biti realizovane u narednom periodu – naveo je Popović i zahvalio Gradskoj upravi, koja je i u vrijeme epidemije virusa korona, Elektrotehničkom fakultetu donirala zaštitnu opremu za zaposlene i studente.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider