Vojkovići: Ćelije državnog zatvora zjape prazne

Izvor: glassrpske

Objavio:

trebevic.net

- prije 6 mjeseci u

Istočno Sarajevo

Foto izvor: glassrpske

Iako je gradnja državnog zatvora završena prije duže od godine, niko se još ne usuđuje da prognozira kada će se prvi zatvorenici uselili u zatvorski kompleks u Vojkovićima jer nadležni nisu prikupili sve dokumente neophodne za početak rada.

Kamen temeljac za zatvor, koji je izgrađen po najmodernijim standardima, postavljen je 2006. godine, a prvobitni rok za izgradnju bio je 24 mjeseca. Protekle godine, kada je riječ o realizaciji tog važnog projekta, prošle su u znaku blokada i probijenih rokova, a jedan od posljednjih problema desio se lani kada je opština Istočna Ilidža, na čijoj teritoriji je izgrađen zatvor, cijenu tehničkog prijema povećala sa 25.000 na 260.000 evra.

I na taj problem je stavljena tačka, a u Ministarstvu pravde BiH juče su kazali da je u prostorijama zatvora u toku  obavljanje tehničkog prijema, na čemu rade stručnjaci iz instituta za ekologiju, zaštitu na radu i zaštitu od požara. Ipak, podvlače da je tehnički prijem samo jedna, i to prva od stepenica za stavljanje zatvora u funkciju.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša naglasio je za “Glas Srpske” da je trenutno veoma teško i nezahvalno govoriti o bilo kakvim rokovima za konačno otvaranje zatvora. Kaže da tek kada dobiju upotrebnu dozvolu mogu početi sa “otvaranjem zatvora”, te da će na sjednici Savjeta ministara BiH inicirati formiranje institucije državnog zatvora da bi i pravno postojala ta ustanova. Istovremeno bi, kaže, trebalo imenovati i vršioca dužnosti upravnika zatvora.

– Njegova zadaća biće stavljanje zatvora u funkciju, a kada to kažem, prvenstveno mislim na donošenje podzakonskih akata da bi se moglo krenuti sa raspisivanjem konkursa i zapošljavanjem zatvorskih službenika, te organizovanjem potrebnih obuka kroz koje primljeni zaposleni moraju proći. Tek tada možemo pričati o prijemu “stanovnika” zatvora. Teško je prognozirati kada će to biti jer nije samo do mene i mojih ljudi, ima i spoljnih faktora, kao što je saglasnost Savjeta ministara na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji zatvora, koji je potreban da bismo uopšte mogli i primiti zaposlene – kazao je Grubeša i dodao da bi u zatvoru trebalo da bude zaposleno oko 300 osoba.

Zatvor u Vojkovićima će, kako je ranije naglašeno, biti najbezbjednija zatvorska ustanova u regionu, gdje će kaznu služiti najteži prestupnici u svim oblicima kriminala. Vrijednost projekta procjenjuje se na oko 40 miliona KM, a novac su obezbijedili BiH i donatori. Najviše novca dala je EU, nešto više od 10,8 miliona evra.

Kompleks zatvora prostire se na površini od 24.000 kvadratnih metara, a svaka ćelija, u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik, biće površine 12 kvadratnih metara. Izgradnja  i funkcionisanje budućeg zatvora u potpunosti je usklađeno sa evropskim zatvorskim pravilima i standardima.

Kapaciteti

Državni zatvor će imati 350 mjesta, od čega je 300 namijenjeno za zatvorenike, a 50 za pritvorenike. Time će se, pokazuju analize nadležnih, znatno rasteretiti kapaciteti zatvora u RS i FBiH i riješiti problem njihove prebukiranosti.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.