Vlada Srpske za Jahorinu traži strateško rješenje

Izvor: srna.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 godine u

Istočno Sarajevo

Ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković rekao je danas da Vlada Republike Srpske aktivno radi na pronalaženju strateškog rješenja za Olimpijski centar /OC/ “Jahorina”, da se stvori pozivitivan ambijent za investitore.

Nakon sjednice Skupštine akcionara OC “Jahorina” Gluhaković je rekao novinarima da hitno treba riješiti i pitanje imovine u ovom centru i da zajedno novi menadžment, Vlada, resorno ministarstvo i lokalna zajednica žele da nađu sigurnog ulagača.

Gluhaković je rekao da je, u saradnji sa lokalnim zajednicama Pale i Trnovo, pokrenuto pitanje izrade novog master plana Jahorina, jer je prethodni bio preambiciozan i ni 10 odsto od plana nije realizovano.

Sada želimo, zajedno sa OC, hotelijerima i lokalnim zajednicama da uradimo kvalitetan master plan koji će dati rezultate“, kazao je on.

Gluhaković je rekao da je francuska Ambasada u BiH ponudila da najuticajnija francuska firma koja se bavi planinskim turizmom uradi projekat za Jahorinu, koji će biti podloga za potencijalne investitore u raznim oblastima planinskog turizma.

Govoreći o Olimpijadi mladih “EJOF 2019”, Gluhaković je rekao da entitetske vlade sa Savjetom ministara BiH rade na tome, jer će to biti još jedan podstrek da na Jahorinu vrijedi doći i ulagati.

Na današnjoj sjednici Skupštine akcionara OC “Jahorina” razriješen je stari Nadzorni odbor kojem je istekao mandat, imenovani vršioci dužnosti do izbora novih članova i usvojeni kriterijumi za izbor novog Nadzornog odbora.

Gluhaković je istakao da su u OC “Jahorina” zadovoljni ovom zimskom sezonom, gdje još ima snijega, a ovo je jedna od rijetkih zima gdje je bilo 100 dana skijanja.

Direktor OC “Jahorina” Goran Brčkalović istakao je da je ova sezona među top pet sa 125.000 skijaša, milion prolaza na vertikalnom transportu, popunjenost hotela “Bistrica” je oko 65 odsto, a sada prelaze u ljetnu sezonu i rade 365 dana.

Brčkalović je istakao da se na Jahorini mora nastaviti sa investicijama, a prema planovima potrebno je oko 9,5 miliona evra za izgradnju jezera od 100.000 metara kubnih površine na vrhu Jahorine, tri brza ski-lifta, proširenje parking-prostora i završetak osnježavanja.

Prema njegovim riječima, vlada Francuske dovela je eksperte na Jahorinu koji će napraviti studiju izvodljivosti i biznis planove, koji bi trebalo da budu završeni u avgustu.

On kaže da već imaju najavljen dolazak škola u prirodi, sportske kampove, seminare i već je dogovoreno oko 18.000 pansiona.

Predsjednik Udruženja hotelijera Jahorine Dragan Jakić kaže da su zadovoljni saradnjom sa OC “Jahorina”, ali se nada da će biti riješen problem same pozicije Jahorine kao najbolje turističke destinacije u Republici Srpskoj.

Neophodno je da se riješi organizacioni problem Jahgorine i da se tačno zna ko upravlja svim procesima koji se dešavaju na planini, u šta treba uključiti lokalne zajednice, resorno ministarstvo i Jahorinu postaviti na mjesto gdje joj pripada, a to je jedan od najboljih skijaških centara u regionu“, kazao je Jakić.

Direktor Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo Branka Spasojević naglasila je da je zimska sezona bila solidna i da je na Jahorini najveći problem osnježavanje i to što ne postoji koordinacija između lokalne vlasti, Jahorine, Ministarstva i svih subjekata koji utiču na funkcionisanje turističke sezone na ovoj planini.

Ostavite komentar

Oglasi

Slider
Slider