Vidojević: „Saznajte zašto ptice pjevaju“

Izvor: redakcija/M.M.

Objavio:

trebevic.net

- prije 4 godine u

Istočno Sarajevo

Za ljubitelje ultralakih letova u Istočnom Sarajevu postoji mogućnost sve popularnijeg paraglajdinga koji nam pruža mogućnost osjećaja adrenalina i uživanja u visinskom pogledu na naše prelijepe krajeve.

Aeroklub „Soko“ postoji već 15 godina, a osnovali su ga paraglajding letači koji su u to vrijeme završavali obuku za pilote paraglajdinga. U toku osnovne obuke i sticanja osnovnih znanja udruženi paraglajding letači su uspjeli da naprave pravilnik kojim je omogućeno da se u Republici Srpskoj polaže zvanični ispit za paraglajding pilota.

Paraglajding pilot Aerokluba “Soko” Miroslav Vidojević ističe da u sklopu svog rada klub ima dvije sekcije, a to su paraglajding sekcija i sekcija motornog zmajarstva, u kojim rade 5 paraglajding pilota, 3 učenika motornog zamajartsva i par članova koji su ljubitelji avijacije, a koji su neki od njih i bivši piloti.

Imamo jedan stariji, školski paraglajder sa sistemom veza, sigurnosnim padobranim i svom pratećom opremom. Mi letimo solo i tandemske letove koji su najprimamljiviji ljudima. Na tim letovima imamo pilota i putnika, a putnik je svaka osoba koja je dovoljno zdrava da napravi deset koraka i koja posjeduje minimum hrabrosti da poleti sa nekih od naših uzletišta, najčešće je to Jahorina sa sletištem u Vrtačama. Takođe, mi nudimo letove i motornim paraglajderom“, kaže Vidojević i dodaje da na našim prostorima sve popularniji tandemski let za koji ne postoji starosna granica.

Zbog popularnosti tog leta mi često imamo običaj da kažemo svojim putnicima naš slogan `Dođite da osjetite čari pogleda iz visine i da saznate zašto ptice pjevaju`, rekao je Vidojević.

Članovima kluba je prije užitka u letu i osjećaju blage doze adrenalnina, na prvom mjestu bezbjednost za koju kažu da je na visokom nivou.

Ljudi će vam vrlo često laički reći da je paraglajding ekstreman sport, međutim nije. Ekstreman je samo ako se solo letač bavi akrobatskim paraglajdingom.  Paraglajding je standardni vazduhoplovni sport, gdje imamo dvije osnovne discipline slijetanja na cilj i prelijetanje“, ističe Vidojević i dodaje da u njihovom klubu ne postoji akrobatski paraglajding jer on zahtjeva posebne terene i sletišta iznad mora i jezera.

Sama tehnologija paraglajdera je u posljednjih 20 godina doprinjela da je bezbjednost na jako visokom nivou. Obavezan sastavni dio opreme je rezervni spašavajući padobran, koji se koristi pri svakom letu na visini 50 metara iznad tla. On može da se koristi u bilo kojoj situaciji u kojoj ne bi mogli da vladamo 100 procentno situacijom“, ističe Vidojević.

Klub u narednom periodu planira da otvori svoj sportski aerodrom koji će da se nalazi na Glasinačkom polju, a za koji je već obezbjeđena većina uslova.

Mi smo uradili pripremne dijelove na poletno-sletnoj stazi na našem budućem lokalitetu. S obzirom da smo imali pregled inspektora iz Direktorata civilne avijacije, gdje smo dobili pozitivne ocjene za teren, priručnik i ostalu opremu, mi upravo čekamo rješenje za zvanično odobrenje i registraciju aerodroma. Tu bi nam akcenat djelovanja bio na motornom zmajarstvu“, izjavio je Vidojević.

Član Aerokluba “Soko” Bratislav Perić kaže da je imao sreću i priliku da se sretne sa bivšim pilotima i omladinom sa ovih prostora koji su entuzijasti u letenju.

Dogovorili smo se da napravimo klub za ljude iz Istočnog Sarajeva koji su zainteresovani za letenje. Na našu veliku radost i iznenađenje imamo mnogo interesanata. Cilj nam je da okupimo što više mladih ljudi“, rekao je Perić.

Cilj kluba je i da omladinu odvoji od svakodnevnice koja ih je okupirala tehnologijom.

„Mi želimo da omladina vidi kako nešto leti, i zašto nešto leti. Želimo da im pružimo priliku da lete i prije nego dođu u tridesete i četrdesete godine“.

Perić je predstavio motornog zmaja  koji klub posjeduje, rekavši da je on jednostavnija varijanta  zmaja „Trojka“  koga profesionalni piloti zovu još i „Delta krilo“.

„Krilo može da bude od 20 do 15 kvadrata krila. Najčešći motor kod ovih trokolica koje mi imamo je rotoks motor 503 koji je osnova za ove trokolice. Imućnije države imaju motore od 912. Obzirom na našu situaciju i želju da u ovoj regiji pokrenemo ovakav klub, krenuli smo sa ovom jednostavnijom i jeftinijom varijantom“, istakao je Perić i dodao da se nada da će klub uskoro doći i do modernijih letilica.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider