Važno obavještenje: Prekid vodosnabdijevanja u većem dijelu I. Ilidže i I. N. Sarajeva

Izvor: Trebević.info

Objavio:

trebevic.net

- prije 6 months u

Istočno Sarajevo

Foto izvor: Pixabay

Sutra u periodu od 7:30 časova do 20:00 časova planiran je prekid u vodosnabdijevanju većeg dijela Opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža. Razlog je presjecanje cijevi Ø500 i dovodnog voda Ø200 za naselje Toplik, ulice Karađorđeva, Cara Dušana, Cara Lazara i dio Nikole Tesle. Kako je godinama unazad postojao problem da pri smanjenom dotoku vode na Izvorište Tilava pomenute ulice prve ostaju bez vode, tako se ukazala potreba da se iznađe trajno rješenje kako bi se unaprijedila isporuka vode i poboljšao način regulisanja isporuke vode od Izvorišta do krajnih korisnika.

Pripremni radovi počeli su u četvrtak (10.septembar) u smislu širokog iskopa na mjestu priključenja i kvarova, a u petak i tokom vikenda (11., 12., 13. septembar) pripremljena je iskopna jama 4mx3m i osigurati stabilnost jame od podzemnih voda. U ponedjeljak su finalizovani radovi i sutra počinje presjecanje cijevi Ø500 koja ide direktno sa Filtera Tilava, što uzrokuje prekid u vodosnabdijevanju većeg dijela Opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža. Razlozi zbog čega je neophodno izvoditi pomenute radove su sljedeći:

Vod LŽ200 koji snabdijeva naselje Toplik, dio ulice Nikole Tesle, područje ulica Karađorđeva, Đure Jakšića, Cara Dušana i Cara Lazara je postavljen na nepovoljnom mjestu u vrijeme kad je bio mali broj domaćinstava na ovom području. Danas taj vod ne može da zadovolji potrebe za potražnju vode jer je broj potrošača drastično povećan te je potrebno uraditi njegovo prespajanje na drugom mjestu na glavni vod Ø500 na nižoj lokaciji.

Drugi i treći razlog za zatvaranje vode su kvarovi na presječnom ventilu DN500 kod „IRCE-a“ u ulici Vuka Karadžića i kvar na glavnom presječnom ventilu DN500 na Petinoj zemlji. Zbog obima i ozbiljnosti kvarova neophodno je potpuno zatvaranje vode kako bi se sanirali nastali kvarovi. Četvrti razlog je cilj da imamo efikasniju kontrolu nad vodovodnim sistemom, dakle neophodna je ugradnja ventila na novom spoju.

Razlozi zbog kojih do sada ovaj projekat nije realizovan su ti što se radi o vrlo zahtjevnom poslu i velikom obimu radova koji zahtjevaju da veliki dio grada mora ostati bez vode praktično cijeli dan. Takođe, jedna od otežavajućih okolnosti je ta što se oba glavna cjevovoda nalaze u privatnom posjedu i neophodno je bilo dobiti dozvole za prekopavanje.

Naselja koja će imati prekid u vodosnabdijevanju su: Toplik, Donji Miljevići i dio područja do Lukavičkog raskršća, Dobrinja 1, Dobrinja 4, Krupac, Vojkovići, Mladice i dio naselja Kotorac.

Ulice u naselju Kotorac koje neće imati uredno vodosnabdijevanje su: Ilidžanska od broja 1 do 67, Starine Novaka dio, Ulica Gavrila Principa, i dio Svetosavske ulice koja pripada gravitacionom vodu.

Ulice koje neće imati uredno vodosnabdijevanje sutra su: Hilandarska od broja 16 do 42 i od 13 do 29, Spasovdanska od broja 27 do 51, Dečanska na brojevima 7 i 9 i komplet ulice Sime Milutinovića Sarajlije i Boriše Starovića.

Planirani radovi će početi u 7:30 časova i ukoliko sve bude po planu, već oko 20:00 časova se očekuje ponovno punjenje sistema vodom i normalizacija u vodosnabdijevanju. Molimo sve potrošače za razumijevanje i strpljenje kako bi u budućnosti imali kvalitetniju isporuku vode i lakšu kontrolu nad vodovodnim sistemom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider