Usvojen budžet opštine Pale od 12.616.000 KM

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 months u

Istočno Sarajevo

Foto izvor: Glas Srpske

Odbornici Skupštine opštine /SO/ Pale usvojili su danas budžet za ovu godinu u iznosu od 12.616.000 KM ili za pet miliona manje nego lani.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da su prilikom kreiranja budžeta na prvo mjesto stavljene potrebe građana u periodu pandemije virusa korona, te izrazio zadovoljstvo današnjom konstruktivnom sjednicom.

Zadovoljan sam današnjim radom Skupštine, jer smo imali dobrih prijedloga i dogovorili da i ubuduće radimo zajedno u dogovoru, posebno ako bude korekcije i rebalansa budžeta. Sve što radimo jeste u interesu građana opštine Pale – izjavio je Jugović novinarima.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Damjan Škipina rekao je da je donesena i odluka o visini odborničke naknade koja je fiksna i neće biti povećanja po osnovu dodatnih sjednica tokom mjeseca.

Naknada će biti ista bez odbzira na broj održanih sjednica. Odlukom je definisano i smanjenje odborničke naknade za 50 odsto ukoliko odbornik ne bude prisustvovao sjednici i učestvovao u većini tačaka te sjednice. Na ovaj način želimo da uozbiljimo rad Skupštine jer smo imali situacija u proteklom vremenu da određeni odbornici osvoje odbornički mandat, ne pojavljuju se na sjednicama, a primaju naknadu – rekao je Škipina.

Škipina je dodao da je usvojena odluka koja se odnosi na određeno plaćanje naknade kada je riječ o inicijativi za izmjenu regulacionih planova, jer je opština u dosadašnjem periodu i kod podnošenja inicijativa imala troškove obrade i objave u Službenom glasniku.

Do sada se nije plaćala naknada za podnošenje tih inicijativa. Na ovaj način ćemo bar pokriti troškove koje je opština imala – naveo je Škipina.

Prijedlog budžeta za ovu godinu nisu podržali odbornici klubova PDP-a, SDS-a i DNS-a, zamjerajući skupštinskoj većini što nisu bili kontaktirani prilikom kreiranja budžeta.

Zamjerke su bile konkretno zbog novonastale situacije sa pandemijom virusa korona. Evidentno je da su poreski prihodi i indirektni porezi u opadanju, a rashodi za otplaćivanje kredita rastu, kao i bruto plate. Smatramo da ova tema, koja je od interesa za svakog građanina opštine Pale, nije obrađena sa dovoljno pažnje i zbog toga nismo podržali ovaj prijedlog budžeta – istakao je šef Kluba odbornika PDP-a Igor Tošić.

Tošić je pohvalio odluku Skupštine o visini odborničke naknade i rada odbornika.

Ako se osvrnemo na protekli mandant, bilo je odbornika koji uopšte nisu dolazili na sjednice. Od 25 odbornika, njih 18 nije izašlo za govornicu niti učestvovalo u radu sjednice, što je odbornička obaveza – navodi Tošić.

Na današnjoj sjednici Skupštine opštine Pale zakletvu je položio Predrag Blagojević, koji je odbornički mandat u Klubu odbornika Demos-a počeo umjesto kolege Dejana Kojića.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider