Univerzitet u Istočnom Sarajevu stabilan i jedinstven

Izvor: srna.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 4 godina u

Istočno Sarajevo

Foto izvor: ues.rs.ba

Univerzitet u Istočnom Sarajevu ovu godinu završava stabilno kada je riječ o nastavnom procesu, istraživačkom radu, ali i finansijski, istakao je danas vršilac dužnosti rektora Univerziteta Stevo Pašalić.

“U sljedećoj godini pokušaćemo da uredimo radno-pravni status zaposlenih, što do sada nije urađeno, čime ćemo znatno popraviti stanje i smanjiti troškove Univerziteta, ali i zadržati studente i uključiti ih u proces rada. Sada funkcionišemo kao tim i nema neuređenih odnosa između nastavnog kadra, što je važna poruka za javnost, jer saradnja i jedinstvo su značajni za razvoj Univerziteta”, rekao je Pašalić na novogodišnjem prijemu organizovanom za novinare u Istočnom Sarajevu.

Prorektor za ljudske i materijalne resurse Univerziteta u Istočnom Sarajevu Nenad Lalić izjavio je da je među prioritetima u 2018. godini preseljenje Fakulteta za fizičko vaspitanje i sport sa Stambulčića na Pale na Koran, jer su sadašnji uslovi za rad otežani.

“Racionalizacijom nastavnog kadra, s obzirom na to da imamo vlastiti, biće smanjeni troškovi, ali poželjni su i gostujući profesori, samo će njihov angažman biti malo drugačiji. Proizvesti kadar za Republiku Srpsku i okruženje, ali i svijet, takođe, jeste naš cilj. Planiramo saradnju sa privrednim subjektima u okruženju i javnim ustanovama, što će doprinijeti korekciji nastavnog plana i programa, pa ćemo tržištu moći da ponudimo spremniji kadar”, naveo je Lalić.

Prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dejan Bokonjić rekao je da je mnogo urađeno tokom posljednjih godina kada je riječ o razmjeni studenata i nastavnog kadra.

“U sljedećoj godini planiramo akreditaciju između 15 i 17 studijskih programa i to je za naš univerzitet veoma važno i na tome ćemo insistirati”, naglasio je Bokonjić.

Dekan Pedagoškog fakulteta u Bijeljini Dalibor Stević u ime dekana svih fakulteta istakao je da su prvi pomaci novog rektorskog tima već vidljivi i da daju punu podršku u daljem radu.

“Prošle godine u ovo vrijeme borili smo se da isplatimo 12. platu zaposlenima, a sada, poslije nepuna tri mjeseca novog rukovodstva, imamo i višak sredstava, što nam pomaže da saniramo određene troškove”, napomenuo je Stević.

Student prorektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dušan Simanić naveo je da je Studentski parlament zadovoljan aktuelnom situacijom na ovoj visokoškolskoj ustanovi i da daje punu podršku novom rektoru i njegovom timu.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljena.

PUB-1
PUB-2
GAT1
GAT2