Ulaganja u izgradnju sportske dvorane, pozorišta i Trga Republike Srbije

Izvor: srna

Objavio:

trebevic.net

- prije 6 mjeseci u

Istočno Sarajevo

Foto izvor: srna

U opštinu Istočno Novo Sarajevo od 2006. godine do danas, po različitim osnovama, uloženo je oko 131 milion KM, dok je oko 32 miliona KM plasirano kroz kredite Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, rečeno je Srni u Vladi Srpske.

Za završetak radova na izgradnji zgrade pozorišta izdvojeno je dva miliona KM, iz klirinških sredstava obezbijeđena su dva miliona KM za izgradnju sportske dvorane, a iz donatorskih sredstava Srbije oko dva miliona za izgradnju Trga Republike Srbije u Istočnom Novom Sarajevu.

Iz Vlade navode da je Grad Istočno Sarajevo 2001. započeo izgradnju sportske dvorane, u koju je uložio 4.700.000 KM. Tokom 2006. godine Grad je sva prava i obaveze u vezi sa ovom dvoranom prenio na opštinu Istočno Novo Sarajevo.

Ova lokalna zajednica uložila je dodatnih 1.650.000 KM iz budžeta opštine i milion KM iz budžeta Vlade Republike Srpske za izvođenje zanatskih radova unutar dvorane.

Zbog obilnih snježnih padavina 4. februara 2012. godine došlo je do rušenja krovne konstrukcije, te je opština Istočno NOvo Sarajevo 2013. uložila oko 100.000 KM za uklanjanje porušene konstrukcije.

Zahvaljujući finansijskoj pomoći Vlade Republike Srpske u vrijednosti od dva miliona KM i na osnovu budžetskih sredstava opštine od dva miliona KM, 31. avgusta 2018. godine, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić i predstavnik firme “Jokić-Invest” Zvornik, zaključili su Ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji sportske dvorane.

Na sportskoj dvorani trenutno se izvode radovi na montaži čelične krovne konstrukcije i fasadne čelične podkonstrukcije.

U unutrašnjosti objekta izvode se elektro-instalaterski radovi jake i slabe struje, kao i vodovodna i kanalizaciona instalacija.

Trg Republike Srbije je fizički, geografski i arhitektonski vezan za Sportsku dvoranu u Istočnom Novom Sarajevu.

“Neizostavna podrška Vlade Republike Srpske iz sredstava ‘Srbija jedan’ u iznosu od skoro dva miliona KM omogućila je ovoj lokalnoj zajednici da raspiše tender i zaključi ugovor sa firmom ‘Ilidža-putevi’ za izgradnju Trga kojim je predviđeno uređenje prostora oko sportske dvorane i popločavanje od 8.000 metara kvadratnih, te izgradnju spomenika, fontane, propratnog mobilijara… Ovi radovi trebalo bi da počnu po okončanju radova na sportskoj dvorani”, rekli su Srni u Vladi Srpske.

Govoreći o izgradnji pozorišta u ovoj lokalnoj zajednici, u Vladi podsjećaju da je 2002. godine opština započela izgradnju i tada su urađeni grubi građevinski radovi u vrijednosti od 2.000.000 KM.

Vlada Republike Srpske je ove godini podržala lokalnu vlast i obezbijedila dva miliona KM za završetak zgrade pozorišta. Zahvaljujući tim sredstvima, završeni su krovopokrivački i fasaderski radovi, a u toku su zanatski radovi u unutrašnjosti objekta.

Rukovodstvo opštine se nada da će u narednom periodu, zajedno sa Vladom Republike Srpske, obezbijediti sredstva za nabavku opreme kako bi pozorište moglo nesmetano da radi i oplemenjuje kulturni život građana.

Iz sredstava Ekonomsko-socijalne komponente za projekte na teritoriji opštine Istočno Novo Sarajevo odobreno je 10.954.432 KM.

Za finansiranje pet projekata koji se realizuju na teritoriji ove opštine odobreno je 10.376.630, a riječ je o izgradnji regionalnog puta Lukavica, vodovodnom sistemu Tilava, Sportsko-poslovnom objektu, završetku izgradnje Galerije “Kućanski” i nabavci vozila za studente sa invaliditetom Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

U 2007. godini izdvojeno je 260.935 KM za rekonstrukciju i proširenje Rektorata Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Ostavite komentar

Oglasi

Slider
Slider