Ubistva djece Srpskog Sarajeva – zločini bez kazne

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 mjeseci u

Istočno Sarajevo

Foto izvor: Opština Istočno Novo Sarajevo

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina Milorad Kojić rekao je da do danas niko nije odgovarao za ubistva 585 srpske djece tokom proteklog rata, među kojima je 123 sa područja Srpskog Sarajeva.

Kojić je u Osnovnoj školi “Sveti Sava” u Istočnom Novom Sarajevu na obilježavanju 11. marta, Dana sjećanja na stradalu djecu Srpskog Sarajeva, rekao novinarima da su ubistva učenica ove škole Milice Lalović i Nataše Učur simbol stradanja najmlađih stanovnika ovog grada.

On kaže da iskazi svjedoka koji postoje u Tužilaštvu BiH potvrđuju da se monstrum koji je ubio ove dvije djevojčice hvalio da je “ispunio normu”, te napominje da zločinac, kao ni njegovi naredbodavci, ni 25 godina kasnije nisu odgovarali.

Prema zvaničnom popisu koji smo mi obavili ubijeno je 585 djece. Za njih ne možemo reći da su stradala jer ona nikome ne mogu biti legitiman vojni cilj. Među njima brutalno su ubijena djeca Dimitrijević, mala Danka iz Jošanice, djeca Janković i mnoga druga, o čemu Tužilaštvo BiH uporno ćuti – naglasio je Kojić.

Od smatra da se od pravosudnih institucija kakve danas postoje u BiH ne može ništa očekivati, ali da se Republika Srpska mora sjećati ovih žrtava.

Mi ih ne smijemo zaboraviti. Moramo se baviti kulturom sjećanja i pamćenja, a ovaj događaj je upravo dio te kulture. Moramo pisati o stradaloj djeci, a Republički centar će do kraja godine izdati publikaciju koja će pojedinačno govoriti o načinu stradanja svakog djeteta, što će im biti trajni spomenik – istakao je Kojić.

On smatra da ova publikacija treba da bude trajni dokaz jedne istorijske činjenice, koju pravosuđe u BiH neće i ne želi da prikaže kroz sudske procese.

Služenjem pomena i polaganjem vijenaca danas je obilježen Dan sjećanja na stradalu djecu Srpskog Sarajeva.

Učenice Osnovne škola “Sveti Sava” u Istočnom Novom Sarajevu Nataša Učur i Milica Lalović postale su sinonim stradanja 123 djece na području Sarajevsko-romanijske regije.

Nataša i Milica ubijene su za vrijeme primirja 11. marta 1995. godine u sarajevskom naselju Grbavica, koje je tada bilo pod srpskom kontrolom. Tog dana je snajperista sa zgrade “Lorisa” iz muslimanskog dijela grada ugasio dva mlada života.

U dvorištu Osnovne škole “Sveti Sava” u Istočnom Novom Sarajevu 13. septembra 2018. godine otkriven je spomenik svoj nevino stradaloj djeci sa područja nekadašnjeg Srpskog Sarajeva.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider