U Sokocu predstavljeno idejno rješenje prečišćavanja vode

Izvor: Srna

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 godina u

Istočno Sarajevo

Foto izvor: Arhiva

U opštini Sokolac danas je predstavljeno idejno rješenje postrojenja vrijednosti 800.000 evra za prečišćavanje vode na vrelu Bioštice sa kojeg se napaja 80 odsto stanovništva ove lokalne zajednice.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da se potreba za ovim postrojenjem ukazala zbog toga što se na ovom izvorištu pojavljuje zamućenje vode, te koncentracija mulja dostiže od sedam do 24 kilograma po metru kubnom vode, u zavisnosti od količine padavina.

Prema njegovim riječima, potreba se ukazala na završteku projekta “Snabdijevanje vodom i kanalizacija u opštini Sokolac” koji je rađen sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj /EBRD/ i Timom za upravljanje projektima u Vladi Srpske.

Bjelica je podsjetio da je EBRD radio i Studiju izvodljivosti sveobuhvatnog rješavanja vodosnabdijevanja na području opštine Sokolac koja, između ostalog, podrazumijeva prečišćavanje vode za piće i postrojenje za tretman otpadnih voda.

Prema njegovim riječima, ranije je sklopljen dogovor između opštine Sokolac i kompanije “Milanović tretman voda” iz Kragujevca koja se već 18 godina bavi proizvodnjom sistema za pripremu vode za piće, tretmanom procesnih voda i sistemom za preradu otpadnih voda.

Bjelica je istakao da slijede razgovori sa predstavnicima Tima za upravljanje projektima u Vladi Srpske, Fondom za zaštitu životne sredine i nadležnim ministarstvom Srpske u vezi sa izradom idejnog i izvedbenog projekta.

On je naveo da je sa predstavnicima kompanije iz Kragujevca razgovarao i o postrojenju za tretman otpadnih voda, koji je na listi prioriteta u Srpskoj kod Fonda za zaštitu životne sredine.

Za rješenje postrojenja prečišćavanja vode za piće i postrojenja otpadnih voda biće potrebno oko 2.500.000 evra. Realizacijom tih projekata bilo bi u potpunosti riješeno pitanje kvalitetnog vodosnabdijevanja i pitanje otpadnih voda na području opštine Sokolac – naveo je Bjelica.

Branko Stevanović, izvršni direktor Firme “Milanović tretman voda”, čiji su predstavnici danas predstavili idejno rješenje, izrazio je nadu da će na proljeće potrošači sa vodovoda Bioštica dobiti vodu za piće izvrsnog kvaliteta.

On je rekao novinarima da je ova firma uradila idejno rješenje i elaborat na osnovu kojeg se može pristupiti projektovanju i realizaciji projekta.

Stevanović je napomenuo da će građevinski radovi trajati oko mjesec, te da više vremena oduzima priprema.

On je dodao da će u okviru ovog projekta biti razmatrano i potencijalno hlorisanje vode s obzirom na to da na glavnom rezervoaru Laze na vodovodu Bioštica ne postoji sistem za kontrolu hlorisanja.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljena.

PUB-1
PUB-2
GAT1
GAT2