U Palama osveštan spomenik patrijarhu Pavlu

Izvor: Redakcija

Objavio:

trebevic.net

- prije 5 dana u

Istočno Sarajevo

Foto izvor: Demos Pale

U porti Sabornog hrama u Palama danas je osvećen spomenik Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom gospodinu Pavlu.

Spomenik, koji je dar preduzeća “Stanišić” građanima Pala povodom 25 godina uspješnog rada ovog preduzeća, osveštao je stavrofor Vladislav Topalović, a svečanosti osvećenja prisustvovali su i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, konzul Republike Srbije u BiH Olivera Šopalović, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, načelnici opština Pale, Istočno Novo Sarajevo i Istočni Stari Grad, drugi gosti i građani.

Spomenik Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom gospodinu Pavlu koji je postavljen u porti Sabornog hrama na Palama, djelo je akademskog vajara i slikara Bojana Mikulića iz Banje Luke.

Spomenik je visine 250 cm, težine oko 350 kilograma, a urađen je u bronzi, a livenje samog spomenika rađeno je u umjetničkoj livnici “Janković” u Smederevu.

Osnivač preduzeća “Stanišić” Aco Stanišić istakao je tokom svog obraćanja da su u preduzeću odlučili ovaj jubilej obilježiti drugačije od svih prethodnih i to tako što će svom gradu i svojim sugrađanima za svu podršku koju im godinama pružaju darovati ovaj spomenik, koji će trajati decenijama i duže, kao dar onima koji danas žive i onima koji će tek živjeti na Palama.

On je dodao i da je namjera da postavljeni spomenik Paljane svakodnevno podsjeća da osnovne postulate ljudskosti i onoga kakav svako od nas treba i može da bude, a čemu je sve nas svojim primjerom učio blagopočivši patrijarh srpski gospodin Pavle.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Slider
Slider