U nedjelju obilježavanje Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije

Izvor: srna

Objavio:

trebevic.net

- prije 6 mjeseci u

Istočno Sarajevo

Foto izvor: Srna

U nedjelju, 16. juna, na Sokocu i Ravnoj Romaniji biće obilježen Dan odbrane Sarajevsko-romanijske regije u proteklom ratu, za šta je život dalo 4.000 boraca Vojske Republike Srpske, najavio je danas ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.

“U odbrambeno-otadžbinskom ratu snage takozvane Armije BiH su izvele nekoliko bezuspješnih ofanziva na prostoru Sarajevsko-romanijske regije. Posljednja i najveća bila je u junu 1995. godine, što su osujetili naši borci, pružili herojski otpor i odbranili vjekovna ognjišta”, rekao je Milunović novinarima u Banjaluci.

On je istakao da ne smiju biti zaboravljeni heroji koji su odbranili Sarajevsko-romanijsku regiju.

Programom obilježavanja predviđeno je da u 11.00 časova na Vojničkom groblju na Sokocu bude služen pomen i položeni vijenci poginulim borcima Sarajevsko-romanijske regije.

U 11.15 časova planirano je obraćanje zvaničnika.

U 12.00 časova u Manastiru Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji biće služen parastos poginulim borcima.

Iz Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, koji je organizator obilježavanja, podsjećaju da su u toku odbrambeno-otadžbinskog rata na prostoru Sarajevsko-romanijske regije snage takozvane Armije BiH izvele nekoliko bezuspješnih ofanziva na položaje Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske.

Poginulo je 4.000 boraca ovog korpusa, koji je imao 18.000 do 20.000 boraca, što dovoljno govori o težini borbi vođenih na ovom prostoru.

“U prvoj polovini juna 1995. godine takozvana Armija BiH izvela je posljednju i najveću ofanzivu. Iako napadnuti istovremeno na cijelom prostoru Sarajevsko-romanijske regije borci Vojske Republike Srpske pružili su herojski otpor i osujetili posljednji pokušaj presijecanja teritorije Republike Srpske”, navode iz Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Kao simbol otpora na ovom prostoru izgrađen je Manastir Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji, gdje se u Spomen-crkvi nalazi 4.000 uklesanih imena boraca poginulih u obrani ove regije.

Ostavite komentar

Oglasi

Slider
Slider