U fokusu izazovi u procesu pristupanja Evropskoj uniji

Izvor: redakcija

Objavio:

trebevic.net

- prije 4 mjeseci u

Istočno Sarajevo

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark razmotrili su danas izazove koji se nalaze pred BiH u daljem procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Vuković je rekao da je, zbog političkih procesa u zemljama EU, smanjeno interesovanje i podrška građana članstvu u Uniji, te naglasio da su inicijative i direktni kontakti dobra prilika da se upoznaju o svim prednostima i mogućnostima koje pruža članstvo u EU.

On je istakao da prilikom procesa pridruživanja BiH EU treba voditi računa i o odnosima lokalnih zajednica sa entitetskim i vlastima na nivou BiH, jer je veoma značajno da nadležnosti i način finansiranja pomognu funkcionisanju lokalnih zajednica, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika Istočnog Sarajeva.

Vuković je izrazio očekivanje da će državni zatvor u Istočnom Sarajevu uskoro biti otvoren, te da će problemi u vezi sa imenovanjem rukovodilaca biti prevaziđeni.

“Sada vidimo da problemi i opstrukcije nisu stizali iz opštine Istočna Ilidža, jer je ta lokalna zajednica isvršila sve svoje obaveze. Problemi su, očigledno, političke prirode i zavise od dogovora političkih stranaka u Sarajevu”, dodao je Vuković.

Vigemark je upoznao Vukovića o debatama u okviru projekta “PrEUzmi inicijativu” koje se održavaju u lokalnim zajednicama s ciljem da građanima i privrednicima širom BiH približe mogućnosti koje nudi proces pristupanja EU.

On je naveo da će BiH uskoro dobiti mišljenje Evropske komisije o zahtjevu za članstvo u EU koje će pokrenuti novu fazu u procesu pristupanja, dodajući da bi BiH trebalo da bude spremna za obaveze koje je očekuju.

Vigemark je napomenuo da je građanima najvažnije ono što se dešava u njihovim lokalnim zajednicama, a da je vidljivo da je Istočno Sarajevo privlačno mjesto za život.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar