TEF: Održana prva press konferencija na Brusu(VIDEO)

Izvor: Redakcija/Trebeco

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 godine u

Istočno Sarajevo

Poznato sarajevsko izletište Brus na Trebeviću biće domaćin prvog TEF-a, tj. Trebević Eko Festa, festivala ekologije, sporta i muzike! TEF će se održati od 25. do 27. augusta ove godine u organizaciji Udruženja Trebeco, a uz podršku gradskih uprava Sarajeva i Istočnog Sarajeva. Ovo je prvi ovakav zajednički projekat dva grada u pravcu revitalizacije Trebevića, koji bi u narednih nekoliko godina mogao zasijati potpuno novim sjajem, što je zajednički cilj svih aktera TEF-a.

Održavanje festivala ima za cilj pružiti građanima mnoštvo različitih ekoloških, omladinskih, sportskih, kulturnih i muzičkih događaja, što je dio programskih aktivnosti Udruženja Trebeco. Sve je to dio plana kako bi se skrenula pažnja na Trebević koji je biser prirode u neposrednoj blizini grada, te je kao takav izuzetna vrijednost. Trebević su pluća grada, dragulj prirode, simbol Sarajeva te je kao takav zaslužio više pažnje i napora da ga se dovede u zadovoljavajuće stanje.

Povodom TEF-a organizovana je i press konferencija na samoj lokaciji festivala kojoj su prisustvovali gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva, g. Abdulah Skaka i g. Nenad Vuković, direktor TEF-a Željko Antonić, te predstavnici Turističke organizacije Istočnog Sarajeva i Turističke zajednice Kantona Sarajevo, Branka Spasojević i Nermin Muzur.

“Grad Sarajevo i Grad Istočno Sarajevo su organizatori jednog od najznačajnijih sportskih događaja poslije Olimpijade 1984. godine. To je Olimpijada za mlade EYOF 2019. godine. Ovo je svojevsna uvertira u tako značajan događaj, jer na ovaj način pokazujemo kako dva grada mogu dobro sarađivati, posebno kada su u pitanju manifestacije ovakvog karaktera. Ovo je događaj koji će pokazati da smo dobri partneri”, rekao je Adbulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković istakao je kako Trebević Eko Fest zaslužuje veliku podršku, te se nada uspjehu ovog projekta.

“Grad Istočno Sarajevo snažno podržava manifestacije ovog tipa, ne samo na Trebeviću, već kompletnom području. Naš zadatak je biti podrška. Trebević je u velikoj ekspanziji i razvoju te zbog toga pozdravljam sve investitore koji ulažu u ovo izletište. Očigledno je da imamo zajednički interes i slažemo se kako je razvoj turizma važan i za jedne i za druge”, naglasio je Vuković.

Prvi koraci koje će preduzeti organizatori festivala, Udruženje Trebeco, jeste čišćenje Trebevića od mina ali i svih ostalih zagađivača. Predsjednik Udruženja Željko Antonić ističe kako je Trebević jedinstvena planina koja ima ozbiljnu infrastrukturu koja uz malo rada može sijati potpuno novim sjajem.

“Brus je idealna lokacija za festival i potrudićemo se da ovakvim sadržajima privučemo što više ljudi na Trebević. Sarajevo ima sreću što ima ovakvu planinu u samom gradu. To je bogatstvo koje treba iskoristiti kako u zdravstvene, tako i rekreativne svrhe, prije svega za stanovništvo oko njega, ali i za turiste kojima je ova planina sve interesantnija. Prije svega, Trebević su sarajevska pluća i to moramo znati”, rekao je Antonić.

Predstavnici turističkih zajednica oba grada su rekli kako žele da Sarajevo i Istočno Sarajevo imaju prepoznatljiv festival koji će biti jedna uspješna i pozitivna priča.

Program Eko Festa  počinje za prirodu prilagođenim aktivnostima koje uključuju muzički i sportski program i ekološke aktivnosti. U večernjim satima predviđeni su koncerti  na jedinstvenoj velikoj drvenoj bini s moćnim razglasom i rasvjetom, a u okviru kojeg će nastupati zvijezde festivala i ostali izvođači uz predgrupe i druge bendove. Nakon live muzičkog programa, iza ponoći nastupaju poznati sarajevski DJ-evi.

 

Ostavite komentar

Oglasi

Slider
Slider