Sud donio odluku o upisu Turističke organizacije u sudski registar

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 4 mjeseci u

Istočno Sarajevo

Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu donio je odluku o upisu u sudski registar i rješenje o registraciji opštinske Turističke organizacije, te odbacio žalbu grada Istočno Sarajevo i Turističke organizacije “Jahorina” koji se nisu saglasili sa tom namjerom, rekao je danas načelnik opštine Pale Boško Jugović.

Jugović je podsjetio da je na sjednici Skupštine opštine Pale 30. maja donesena odluka o osnivanju opštinske Turističke organizacije radi promocije turističkih proizvoda, podsticanja i razvijanja svijesti o značaju turizma.

Uslijedila je žalba Turističke organizacije Jahorina i grada Istočno Sarajevo Okružnom privrednom sudu u Istočnom Sarajevu i predmet je vraćen prvostepenom organu na ponovno odlučivanje zbog određenih nedostataka. Okružni privredni sud je 20. novembra ponovo donio odluku o upisu u sudski registar i rješenje o registarciji paljanske turističke organizacije“, rekao je Jugović na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, od ovog trenutka mogu reći da Turistička organizacija Pale postoji i da je iz budžeta opštine rebalansom izdvojeno 50.000 KM za njen rad, te da je njena obaveza da sva sredstva prispjela od boravišnih taksi ulaže u turističke potencijale i promociju.

Opština Pale je u određenom trenutku dala mogućnost da se formira Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo, ali se nije odrekla svojih prava da isto tako njeguje turizam i izvlači određene benefite, posebno zbog Jahorine koja se 90 odsto nalazi na području ove lokalne zajednice“, naglasio je Jugović i napomenuo da postoje turističke organizacije opština Trnovo i Sokolac.

Jugović je pozvao gradsku Turističku organizaciju “Jahorina” da održe sastanak kako bi zajedničkim koordinisanim radom promovisali turističke potencijale opština, grada i cijele Republike Srpske.

Vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije opštine Pale Dragan Jakić rekao je da je današnja konferencija za novinare održana zbog pojedinih medijskih navoda o nelegitimnosti i nelegalnosti postojanja ove turističke organizacije.

On je ukazao da grad i gradska Turistička organizacija ni u jednom momentu nisu pokrenuli spor o postojanju turističkih organizacija Trnovo i Sokolac koje rade od 2009, odnosno 2011. godine, te upitao zbog čega je bila sporna Turistička organizacija opštine Pale.

Prema njegovim riječima, dobijene su dodatne saglasnosti i mišljenja od Ministarstva trgovine i turizma i Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske koji ne osporavaju osnivanje turističke organizacije, nego postiču opštine da idu u tom pravcu.

Opština Pale prepoznala je turizam kao razvojnu šansu nakon ubrzanog razvoja Jahorine kao najvećeg turističkog potencijala ove opštine i ulaganja Vlade Republike Srpske, Olimpijskog centra Jahorina i privatnog sektora, kako na planini, tako i na cijelom području Pala“, rekao je Jakić.

On je naveo da je pokrenuta inicijativa o izradi strategije plana i promocije razvoja turizma, kao i za pokretanje manifestacije “Snježna čarolija” koja će biti u okviru paljanske zime od 26. decembra do 26. januara.

Prema njegovim riječima, pokretanjem te manifestacija biće formiran zimski grad sa klizalištem i kućicama sa osvjetljenjem, a prihod od naplaćivanja klizaljki ići će u humanitarne svrhe.

Ostavite komentar

Oglasi

Slider
Slider