Srednjoškolci SŠC „Pale“ posjetili vrtić „Buba-Mara“ i Udruženje „Sunce“ (FOTO)

Izvor: redakcija/M.Medić

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 godina u

Istočno Sarajevo

U okviru obilježavanja kulturne manifestacije Srednjoškolskog centra „Pale“, povodom Svjetskog dana knjige koja se održava od 23. aprila do 24. maja 2018. godine, učenici ove škole posjetili su danas JU Dječiji centar „Buba-Mara“ i Udruženje za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama „Sunce“.

Tom prilikom, srednjoškolci su mališanima čitali bajke, priče i kroz glumu im približili svako djelo, nakon čega su razmjenili poklone u vidu knjiga prilagođenim uzrastnoj dobi.

Profesor srpskog jezika i književnosti u SŠC Pale Branka Malinić Čugalj kaže da su srednjoškolci u okviru ove kultune manifestacije posjetili i osnovne škole sa područja opštine Pale „Pale“ i „Mokro“.

„Takođe, posjetili smo i vrtić ‘Cvrčak’, a danas smo smo u pojesti i vrtiću ‘Buba-Mara’ i udruženju ‘Sunce’, nakon čega ćemo posjetiti i OŠ ‘Srbija’. Cilj ovih posjeta je da se druže različiti uzrasti djece i da se na ovaj način promoviše značaj knjige“, rekla je Malinić.

Ona je istakla da Srednjoškolski centar Pale po prvi put ove godine organizuje jednomjesečnu manifestaciju posvećenu Svjetskom danu knjige koja je dokaz da se jedan mjesec u godini može posvetiti knjiga.

„Ova naša manifestacija je jako intenzivna, jer obuhvata i najmlađe i malo starije uzraste djece, a mi smo duboko uvjereni da će njen krajnji ishod biti podignuta svijest o značaju knjige i čitanja od najranijeg uzrasta do kasnih godina života“, istakla je Malinić.

Malinić je naglasila da su mališani imali jako dobre reakcije na današnje druženje sa srednjoškolcima, i da su to oni pokazali na način svojstven njihovom uzrastu.

„Bez imalo patetike, današnji dan u druženju sa njima je bio jako poseban. Djeca reaguju srcem i zato im u ovom uzrastu treba posvetiti najveću moguću pažnju i čitati im dosta, a najviše bajke“, rekla je Malinić.

Direktor JU Dječijeg centra „Bubamara“ Slavka Brezo istakla je da vrtić i SŠC „Pale“ imaju prelijepu dugogodišnju saradnju, a posebno sa profesoricom Brankom Malinić Čugalj.

„Danas smo imali jedno jako lijepo druženje gdje su mališani imali priliku da im njihovi malo stariji drugari čitaju i pričaju priče i bajke, a između ostalog, donijeli su im jako lijepe i prigodne poklone. Kako bi smo na neki način obogatili njihovu biblioteku, jer je to i jedan od ciljeva njihove manifestacije, i mi smo njima poklonili nekoliko knjiga“, rekla je Brezo.

Ona je istakla da joj je posebno drago što se srednjoškolci i danas sjećaju vrtića jer su bili korisnici „Bubamare“.

„Oni su danas mališanima sa mnogo ljubavi i entuzijazma prepričavali trenutke iz svog djetinjstva provedenog u vrtiću. Nadam se da će se naša saradnja sa profesoricom, školom i đacima nastaviti i budućnosti i kroz neke druge vidove saradnje“, istakla je Brezo.

Direktor Udruženja za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama „Sunce“ Pale Milenko Vujadinović kaže da je ova posjeta srednjoškolskog centra jedna od redovnih aktivnosti, te da oni zajedno sa njima učestvuju i u mnogim drugim manifestacijama i događajima.

„Ovo je samo nastavak naše saradnje čiji je cilj da se djeca srednje škole upoznaju sa radom našeg udruženja i da vide koje su to sve moguće aktivnosti i radionice ‘Sunca’ u koje se i oni mogu uključiti kao volonteri“, rekao je Vujadinović.

On je rekao da ovo udruženje radi na socijalnoj integraciji i da je ova aktivnost u okviru manifestacije Dana knjige jedan od lijepih vidova integracije.

„Poklonili su nam knjigu ‘100 naučnih eksperimenata’ koja u sebi sadrži primjere laganih eksperimenata koji se mogu izvoditi u prostorijama našeg udruženja, a koji će sigurno koristiti našem osoblju i djeci u sprovođenju nekih radionica“, naglasio je Vujadinović.

Jednomjesečna kulturna manifestacija posvećena Svjetskom danu knjige održava se u organizaciji Savjeta učenika SŠC „Pale“, Aktiva nastavnika srpskog jezika i književnosti i bibliotekom ove škole.

Cilje manifestacije je da se probudi ljubav prema knjizi, jer je to jedna od osnivnih uloga svake škole, te da se obogati fond biblioteke u SŠC „Pale“ i biblioteke opštine „Pale“.

U okviru manifestacije organizovane su mnogobrojne aktivnosti, književna i literarna takmičenja, posjete školama i drugim kulturnim institucijama.

Završni dan ove kulturne manifestacije predviđen je za 24. maja, kada će se na promenadi u Palama đaci družiti sa građanima i razmjenjivati knjige.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljena.

PUB-1
PUB-2
GAT1
GAT2