Sokolac: U petak obilježavanje Dana romanijskih brigada

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 mjeseci u

Istočno Sarajevo

Foto izvor: RTRS

Dan romanijskih brigada biće obilježen u petak, 21. maja, na Sokocu, najavljeno je iz Boračke organizacije opštine Sokolac.

Kroz Prvu romanijsku pješadijsku i Drugu romanijsku motorizovanu brigadu tokom ratnih godina prošlo je više od 15.000 boraca.

Prema programu obilježavanja, vijenci i cvijeće biće položeni u 8.00 časova na Centralno spomen-obilježje na Sokocu na kome je upisano 1.250 imena boraca Sarajevsko-romanijske regije poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Planirana je i posjeta Spomen-sobi u kojoj se nalazi 650 fotografija i lični predmeti poginulih boraca sa područja Sokoca.

U 9.00 časova će biti služen parastos u crkvi Svetog proroka Ilije.

Dan romanijskih brigada biće obilježen u skladu sa preporučenim epidemiološkim mjerama zaštite od širenja virusa korona.

Prva romanijska pješadijska brigada proistekla iz 216. brdske brigade sa komandom na Han Pijesku. Do izbijanja rata u BiH 1992. godine, bila je na drugim ratištima na prostoru bivše Jugoslavije.

Druga romanijska motorizovana brigada osnovana je 21. maja 1992. na Sokocu i taj dan se obilježava kao Dan romanijskih brigada, koje su prošle sva ratišta u minulom Otadžbinskom ratu.

Prva romanijska pješadijska brigada odlikovana je Medaljom Petra Mrkonjića, a Druga romanijska motorizovana brigada Odrednom Nemanjića.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljena.

PUB-1
PUB-2
GAT1
GAT2