Sokolac: Predstavljena tri biznis-plana o pčelarstvu i mljekarstvu

Izvor: Srna

Objavio:

trebevic.net

- prije 8 mjeseci u

Istočno Sarajevo

Foto izvor: Ilustracija

Na Sokocu su danas predstavljena dva biznis-plana za oblast pčelarstva i pilot biznis plan za mljekarstvo, te održana rasprava o stanju u malinarstvu na području 12 opština Sarajevsko-romanijske i Gornjodrinske regije.

Današnjoj radionici o temi “Realizacija biznis-planova i analiza podsektora u poljoprivredi” prisustvovali su predstavnici udruženja, zadruga i privatnih preduzeća vezanih za pčelarstvo, mljekarstvo i malinarstvo sa Sarajevsko-romanijske i Gornjodrinske regije.

Menadžer Projekta razvoja konkurentnosti u ruralnim područjima – RCDP Dragan Vučković rekao je novinarima da se u okviru ovog projekta finansiraju biznis-planovi koje podnose predstavnici udruženja, zadruga ili privatnih preduzeća.

Vučković je dodao da prihvaćeni bizns-planovi budu finansirani učešćem korisnika, opštine i IFAD projekta.

Menadžer Klastera “SRP” Željka Pejović ocijenila je da će danas predstavljeni biznis-plan za mljekarstvo pomoći održivost malih farmerskih domaćinstava, kojih ima mnogo na Sarajevsko-romanijskoj i Gornjodrinskoj regiji.

Lider Udruženja pčelara “Roj” iz Istočne Ilidže Dragomir Dragičević predstavio je petogodišnji biznis-plan kojem je cilj da promoviše pčelarstvo i privuče mlade.

Dragičević je naveo da će pčelari, ukoliko ovaj plan bude odobren od strane IFAD-a i resornog ministarstva Srpske, kroz dva start paketa dobiti po 10 novih košnica, sa i bez rojeva, pčelarsku opremu, vrcaljke, vage i topionike.

Pčelari učestvuju sa 30 do 40 odsto sredstava, opštine 20 odsto, IFAD projekat 50 odsto – naveo je Dragičević.

Sekretar Udruženja pčelara “Pale” Momčilo Ćosović predstavio je biznis-plan čiji je cilj jačanje kapaciteta ove organizacije.

Ćosović je naglasio da ovo udruženje želi da promoviše pčelarstvo i kao dio eko-turizma, navodeći da su predvidjeli izgradnju mini pčelarskog centra sa pčelarskim objektom i api-komorom.

Direktor bilećke Mljekare “Pađeni” Nenad Vukoje prezentovao je pilot biznis plan koji, zajedno sa IFAD projektom i resornim ministarstvom Srpske, odnosno Jedinicom za koordinaciju poljoprivrednih projekata, obezbjeđuje grant sredstva od 50 do 60 odsto za kupovinu steonih junica.

Vukoje je ocijenio da se na ovaj način značajno pomažu domaćinstva koja prodaju mlijeko, navodeći primjer da će junica vrijednosti 4.500 KM mljekara-korisnika koštati 2.200 KM, uz pogodnost da mljekar postaje jedan vid garanta za otplatu kupljenog krla.

Viši stručni saradnik za voćarstvo Dragan Bejatović iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Područne jedinice Sokolac, rekao je novinarima da ovaj resor podržava sva udruženja i zadruge u oblasti poljoprivrede i prati realizaciju projekata u toj oblasti na 12 opština Sarajevsko-romanijske i gornjodrinske regije.

Podržaćemo i danas promovisane biznis-planove – poručio je Bejatović.

Organizator današnje radionice je Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Vezane vijesti:
Sokolac: Radionica o biznis-planovima u poljoprivredi

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider