Sokolac: Obilježavanje Dana romanijskih brigada

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 mjeseci u

Istočno Sarajevo

U Sokocu će danas biti obilježen Dan romanijskih brigada kroz koje je tokom ratnih godina prošlo više od 15.000 boraca.

Prema programu obilježavanja, vijenci i cvijeće biće položeni u 8.00 časova na Centralno spomen-obilježje na Sokocu na kome je upisano 1.250 imena boraca Sarajevsko-romanijske regije poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Planirana je i posjeta Spomen-sobi u kojoj se nalazi 650 fotografija i lični predmeti poginulih boraca sa područja Sokoca.

Nakon polaganja vijenaca i posjete Spomen-sobi, u 9.00 časova će biti služen parastos u crkvi Svetog proroka Ilije, saopšteno je iz opštinske Boračke organizacije.

Prva romanijska pješadijska brigada je proistekla iz 216. Brdske brigade sa komandom na Han Pijesku. Do izbijanja rata u BiH 1992. godine, bila je na drugim ratištima na prostoru bivše Jugoslavije.

Druga romanijska motorizovana brigada osnovana je 21. maja 1992. na Sokocu i taj dan se obilježava kao Dan romanijskih brigada, koje su prošle sva ratišta u minulom otadžbinskom ratu.

Prva romanijska pješadijska brigada odlikovana je Medaljom Petra Mrkonjića, a Druga romanijska motorizovana brigada Odrednom Nemanjića.

Dan romanijskih brigada biće obilježen u skladu sa preporučenim epidemiološkim mjerama zaštite od širenja virusa korona.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljena.

PUB-1
PUB-2
GAT1
GAT2