Skupština grada Istočno Sarajevo usvojila informaciju o stanju zdravstvene zaštite

Izvor: srna.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 4 godina u

Istočno Sarajevo

Skupština grada Istočno Sarajevo usvojila je danas informaciju o stanju primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite na području Grada sa osvrtom na stanje u bolnici Istočno Sarajevo.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je novinarima da je na sjednici najviše riječi bilo o najavljenom prelasku domova zdravlja na trezorsko poslovanje, što je, kako je ocijenio, avantura sa neizvjesnim završetkom.

Vuković kaže da ni Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske nije sigurno u uspjeh trezorskog načina poslovanja, jer su predvidjeli eksperimentalni period za desetak domova zdravlja u Srpskoj.

Takav način poslovanja će donijeti probleme lokalnim zajednicama, jer će dugovi domova zdravlja postati konsolidovani dugovi lokalnih zajednica, pa će ove zdravstvene ustanove sve teže funkcionisati“, smatra Vuković.

On je izrazio nezadovoljstvo što još nije izgrađena nova bolnica Istočno Sarajevo, ali da raduje činjenica da će uskoro početi izgradnja, što je, kako kaže, saznao iz medija.

Vuković je rekao da će na osnovu zaključka Skupštine grada biti nastavljena saradnja sa bolnicom Istočno Sarajevo, te da će se u narednom periodu sprovoditi aktivnosti na unapređenju zdravstvene zaštite na području Grada.

On kaže da je Skupština grada donijela zaključak da se pronađe način finansiranja ambulante na Jahorini, jer taj problem ranije nije sistemski riješen.

Vuković navodi da je Zimski omladinski festival “EJOF 2019” dobio podršku odbornika, te izrazio nadu da će se i Vlada Republike Srpske značajnije uključiti u ovaj projekat.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Damjan Škipina rekao je da odbornici danas nisu imali potpune izvještaje od direktora i menadžmenta bolnice Istočno Sarajevo, te da je dostavljeni materijal bio tendenciozan i polovičan zbog čega SNSD nije podržao informaciju o stanju primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite na području Grada.

Tražili smo da se izvještaj dopuni sa informacijom da je tender za izgradnju bolnice završen i da je izabran najpovoljniji ponuđač, te da će Vlada Republike Srpske u cijelosti finansirati taj projekat“, rekao je Škipina.

On je rekao da su mišljenja o prelasku domova zdravlja na trezorsko poslovanje različita, te da će vrijeme pokazati koje je najbolje rješenje.

Šef Kluba odbornika PDP-a Vladimir Lučić rekao je da je stanje zdravstvene zaštite na području Istočnog Sarajeva na zabrinjavajućem nivou, pošto su domovi zdravlja i bolnice u veoma lošem stanju, a novčana sredstva namijenjena za njihovo finansiranje nisu dovoljna ni za pokrivanje osnovnih potreba.

On je rekao da Klub odbornika PDP-a podržava izgradnju bolnice Istočno Sarajevo, te je pozvao nadležne organe da maksimalno ubrzaju taj proces kako bi građani dobili modernu zdravstvenu ustanovu.

Šef Kluba odbornika DNS-a Aleksandar Glavaš rekao je da je ova stranka predložila da Grad finansijski podrži izgradnju i opremanje Doma zdravlja u Istočnom Sarajevu, jer je to od suštinskog značaja za građanje Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže, ali da taj prijedlog nije dobio podršku.

Glavaš je dodao da DNS podržava izgradnju nove bolnice i izrazio nadu da će Grad Istočno Sarajevo u narednom periodu ostvariti bolju saradnju sa Vladom Republike Srpske i rukovodstvom bolnice Istočno Sarajevo.

Odbornici su danas usvojili i informacije o realizovanim kreditima Investiciono-razvojne banke Republike Srpske na području Grada Istočno Sarajevo, izvještaj o radu i finansijskom poslovanju preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad i Plan poslovanja za ovu godinu.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljena.

PUB-1
PUB-2
GAT1
GAT2